Rome / Bezienswaardigheden / Ara Pacis

Ara Pacis in Rome

Altaar van de Vrede, 'Ara Pacis Augustae'

Ara Pacis Augustae Rome

De Ara Pacis Augustae is het 'Altaar van de Vrede' in Rome. Deze vredestempel stond vroeger op het Marsveld ter ere van de terugkeer van Augustus na een vredesmissie in Gallië en Spanje.

Info & Tickets Ara Pacis

Adres Lungotevere in Augusta, 00186 Rome
Metro Metrohalte Spagna en dan nog ruim 400 meter lopen
Tickets
  • Volwassene € 10,50 (reserveer tickets online)
  • 6 - 25 jaar en 65 + € 8,50
  • 0 – 5 jaar gratis entree
  • Videoguide (Engels) € 6,00 (Tip: de informatieborden over de reliëfs op de Ara Pacis zijn zeer summier. Met de videoguide krijgt u een beter beeld van de afbeeldingen op het Altaar van de Vrede.)
  • Prijzen van de tijdelijke tentoonstellingen variëren
Openings-tijden
  • Dagelijks geopend van 9.30 tot 19.30 uur
  • Gesloten: 1 januari, 1 mei en 25 december

Altaar van de Vrede

De Ara Pacis (Latijn, "Altaar van de Vrede") is een altaar dat is gewijd aan de vrede. De personificatie van de vrede wordt afgebeeld als de Romeinse godin Pax. De Ara Pacis is ingewijd op 30 januari in 9 v. Christus, de verjaardag van Augustus zijn vrouw Livia.

Het wordt ook wel de Ara Pacis Augustae ("Altaar van de Augusteïsche vrede") genoemd, want de aanleiding was de terugkeer van Augustus uit Gallië en Spanje. Augustus had daar lange tijd verbleven voor een vredesmissie, aangezien de decennia voorafgaand er diverse burgeroorlogen in het Romeinse Rijk waren geweest en Spanje en Gallië met elkaar in oorlog hadden gelegen. Na zoveel wrede jaren werd de rust nu door de senaat gevierd met de bouw van een ‘Altaar van de Vrede’. Destijds ook een propagandamiddel om het aanzien van keizer Augustus nog verder op te hemelen.

Ara PacisHet omstreden moderne gebouw van Ara Pacis in Rome
Ara Pacis RomeAra Pacis Augustae, de vredestempel

Details van Ara Pacis

Het altaar van ‘Ara Pacis’ is enorm gedetailleerd en bestaat uit Carrara marmer en is een meesterwerk van de Romeinse beeldhouwkunst. In het museum komt u meer te weten over de achtergrond van alle reliëfs, waarop o.a. Augustus, de senaat, het volk, de godin Roma en Romulus en Remus staan afgebeeld. Zo staat op het altaar de tekst ‘Res gestae divi Augusti’ , oftewel de daden van de goddelijke Augustus. Augustus werd in die tijd gelijkgesteld aan de goden. Wilt u meer achtergrondinformatie over de reliëfs weten, dan raad ik u wel aan een videoguide te huren. Helaas zij de informatieborden in dit museum nogal summier.

Oorspronkelijk stond de Ara Pacis niet op deze plek, maar buiten de stadsmuren op het Marsveld (Campus Martius), destijds een open vlakte ten noorden van de stad. Pas in 1938 waren alle delen opgegraven en bij elkaar verzameld van het vredesaltaar, zodat ze tentoongesteld konden worden op de huidige locatie. In 2006 heeft architect Richard Meier het moderne en opvallende museumgebouw ontworpen, waarmee het tegen het zere been van menig Romein een van de weinig moderne gebouwen in het centrum van Rome is.

Mausoleum van Augustus

Op hetzelfde terrein staat ook het ‘Mausoleum van Augustus’, een grafheuvel bestaande uit vier lagen. Het mausoleum stamt uit 28 v. Christus en was de rustplaats van zowel Augustus als zijn naaste familie. Helaas is er door plunderingen en vernielingen weinig meer over van het oorspronkelijke mausoleum en dit is eigenlijk ook geen bezienswaardigheid.

Video: Geschiedenis van Ara Pacis

 


Waar ligt Ara Pacis Augustae?

Ara Pacis Augustae
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."