Rome / Bezienswaardigheden / Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore Rome

Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, de grote Mariakerk

Santa Maria Maggiore Rome

De ‘Basilica Papale di Santa Maria Maggiore’ op de heuvel Esquilijn is de grootste Mariakerk van Rome en één van de vier pauselijke basilieken in Rome.

Info & Tickets Basiliek Santa Maria Maggiore

Adres Piazza Santa Maria Maggiore, 42 Rome
Metro Metrohalte Termini (Lijn A en B)
Tickets
  • Entree basiliek is gratis
  • Entree basiliek + audiogids € 7.50 (Tickets reserveren)
  • Toegangskaart voor de koepel (inclusief Basilica Papale, Loggia delle Benedizioni, Sala dei Papi, Scala di Gian Lorenzo Bernini) € 12 (Tickets reserveren)
  • Rondleiding door de Basilica Papale, Loggia delle Benedizioni, Sala dei Papi, Scala di Gian Lorenzo Bernini en het nieuwe Museo Storico Liberiano € 25 (Rondleiding reserveren)
Boek uw tickets
Openingstijden
  • Basiliek: dagelijks van 7:00 – 18:45 uur (gratis)
  • Museum: dagelijks van 9:30 – 18:30 uur
Kleding Veel kerken in Rome hebben kledingvoorschriften. Bedek uw knieën en schouders en draag geen slippers.
Website Officiële website

Basilica di Santa Maria Maggiore

De ‘Basilica Papale di Santa Maria Maggiore’ is de grootste (‘Maggiore’) van de tachtig Maria-kerken in Rome. De kerk werd in 432 in opdracht van paus Sixtus III gebouwd op de heuvel Esquilijn en is één van de zevens pelgrimskerken en één van de vier pauselijke basilieken in Rome (De andere zijn de Sint-Pieter, San Giovanni in Laterano en San Paolo Fuori Le Mura). De basiliek is gebouwd op de plek waar de Maagd Maria verscheen in een droom van paus Liberius en er op 5 augustus midden in de zomer een deken van sneeuw verscheen op de heuvel. Deze dag wordt elk jaar herdacht met witte bloemblaadjes die vanaf het plafond naar beneden komen dwarrelen.

Veel van het mozaïek in de Maria basiliek (o.a. in het schip en op de triomfboog) is nog van de oorspronkelijke bouw. De grote marmeren zuilen van de basiliek zijn zelfs nog ouder en vermoedelijk hergebruikt uit een oud Romeins gebouw. Opvallend in de kerk is het gouden cassetteplafond, welke gemaakt werd in opdracht van de controversiële paus Alexander VI uit het eerste goud dat in Amerika door Columbus is meegenomen.

Basilica di Santa Maria Maggiore RomeBasilica di Santa Maria Maggiore
Santa Maria MaggioreAltaar van de Grote Mariakerk

Daarnaast is de 14e eeuwse klokkentoren met 75 meter de hoogste klokkentoren van Rome. Verder bevinden zich onder het altaar van de Santa Maria Maggiore houten splinters van de kribbe van Jezus (Sacra Culla). Daarnaast bevindt zich links van de hoofdingang de Heilige Deur. Wanneer men in een jubeljaar (op één dag) door alle vier de heilige deuren van Rome loopt, heeft men een aflaat verdiend en worden zijn of haar zonden kwijtgescholden.

In de patriarchiale basiliek treft u verder de grafmonumenten van paus Clemens IX, Paulus V en Nicolaas IV. Ook een aantal andere beroemde katholieken liggen hier begraven zoals de heilige Hiëronymus en de kunstenaar Gian Lorenzo Bernini. Verder heeft de basiliek een museum waar u meer te weten komt over de geschiedenis van de kerk en oude meesterwerken kunt bekijken.

Basilica Papale di Santa Maria MaggioreDak van pauselijke basiliek
mariakerk RomeKoepel van de Maria basiliek in Rome

Waar ligt de basiliek in Rome?

santa maria maggiore roma
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."