Rome / Bezienswaardigheden / Sint-Pietersbasiliek & Vaticaanstad

Sint-Pietersbasiliek & Vaticaanstad

De 'Basilica di San Pietro' in Rome - Tickets Vaticaan bezoeken

Sint-Pietersbasiliek Rome

Tips, tours en tickets het bezoeken van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De 'Basilica di San Pietro' is de residentie van de Paus in Vaticaanstad. Lees hoe u de basiliek, de koepel en de pauselijke tombes kunt bezoeken.

Vaticaan Tours & Tickets Sint-Pietersbasiliek bezoeken

Adres Piazza San Pietro, Città del Vaticano
Metro Halte Ottaviano (Lijn A)
Tickets
 • Het bezoeken van de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad is gratis, echter dient u rekening te houden met serieuze wachtrijen van soms twee uur! Handige tip: De meest comfortabele manier om te basiliek te bezoeken is met een rondleiding met gids. Deze kunt u online reserveren (meer aanbod via deze betrouwbare aanbieder). Zo bent u gegarandeerd van uw bezoek met een vast tijdslot.
 • Verder heeft u in de basiliek de optie om met de lift of trap de koepel te bezoeken. Reserveren is noodzakelijk en kan via deze website.
 • Wilt u een rondleiding met (Engelse) gids? Dan boekt u deze Sint-Pieter tour (alleen St. Pieter) of deze Vaticaan tour incl. de Vaticaanse musea.
 • Meer info over tickets voor de Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse musea.
 • Tip: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waarmee u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pietersbasiliek of Sixtijnse Kapel tickets). Deze stadspas kan u tijd en geld besparen. Meer info over de Rome Tourist Card.
Optie 1 Tickets Optie 2 Toegang + Koepel Optie 3 Rome Tourist Card
Tijden Openingstijden basiliek
 • April t/m September 7:00 – 19:00 uur
 • Oktober t/m Maart 7:00 – 18:30 uur
 • Op woensdag opent de basiliek i.v.m. de pauselijke audiëntie vaak rond 13:00 uur (Meer info voor het reserveren van de audiëntie)
 • Gesloten 1 en 6 januari, Pasen en tijdens bijzondere gelegenheden
Openingstijden koepel
 • April t/m September 7:30 – 17:00 uur
 • Oktober t/m Maart 7:30 – 17:00 uur
Openingstijden crypte (met praalgraven pausen)
 • April t/m September 8:00 – 18:00 uur
 • Oktober t/m Maart 8:00 – 17:30 uur
 • Gesloten op zondag en (heilige) feestdagen
Kleding Draag gepaste kleding, waarbij de schouders en knieën bedenkt zijn. Ook slippers kunnen geweigerd worden.

Sinds 1929 is Vaticaanstad het geestelijke centrum van de Katholieke kerk en tevens de residentie van de Paus. Vaticaanstad is een zelfstandige staat van slechts 44 hectare groot en heeft zijn eigen veiligheidsdienst, de ‘Zwitserse Garde’. Dit artikel gaat over het bezoeken van de Sint-Pietersbasiliek. Wilt u de Sixtijnse Kapel bezoeken, lees dan dit artikel over de Sixtijnse Kapel bezoeken.

De Sint-Pietersbasiliek

De ‘Basilica di San Pietro in Vaticano’ werd tussen 1506 en 1626 gebouwd over een kerk uit de periode van keizer Constantijn de Grote (324). In deze kerk lag volgens de overlevering het graf van Petrus. Vanwege de lange bouwperiode hebben achtereenvolgens verschillende ontwerpers aan de Sint-Pietersbasiliek gewerkt zoals Bramantes, Rafaël, Antonio del Sangallo, Michelangelo en Carlo Maderno. Veel van de versieringen in de basiliek zijn het werk van Gian Lorenzo Bernini. Met name de afmetingen (136 meter hoog en 186 x 123 meter breed) maken de basiliek van Vaticaanstad indrukwekkend.

Sint-Pietersbasiliek RomeDe Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek VaticaanstadBezoek Vaticaanstad met de Sint-Pieter

Bezienswaardigheden in de Sint-Pieter

 • Een van de trekpleisters in de Sint-Pieter is ‘La Pieta’. Dit kunstwerk uit 1499 is het enige door Michelangelo gesigneerde werk en treft u aan in de eerste zijkapel rechts. In dit beeld heeft Maria de dode Jezus in haar armen.
 • De gigantische bronzen baldakijn van Bernini uit 1633, geplaatst boven het vermoedelijke graf van Petrus. Vermoedelijk is het brons uit het dak van het Pantheon gebruikt voor de bekleding.
 • Een andere bezienswaardigheid is het bronzen beeld van Petrus, waarbij de voet verdwenen is doordat pelgrims deze massaal kussen. Dit beeld staat aan de voet van een van de vier grote zuilen die de koepel dragen.
 • De ’Cathedra di San Pietro’ uit 1655 in het koor. Deze met brons beklede houten stoel moet door vier personen gedragen worden en Petrus zou ooit op deze stoel gezeten hebben.
 • De tombe van Alexander VII Chigi (linkerschip) is ook naar de hand van Bernini. Hier beeldt een verguld skelet met zandloper het verloop van de tijd en de ons nadereden dood op theatrale wijze uit.
 • Via een aparte ingang kunt u ook de cryptes met de 148 praalgraven (catacomben) van de pausen bezoeken.

Koepel van het Vaticaan

Verder is het mogelijk de koepel te beklimmen waar u na 550 treden schitterend uitzicht over Rome en het Vaticaan heeft. Nadat u de beveiliging gepasseerd bent, zit er aan de rechterzijde van de basiliek een kassa waar u tickets voor de koepel kunt kopen (8 euro). U kunt kiezen voor de volledige trap te beklimmen of voor 2 euro extra kunt u ook een deel afleggen met een lift.

 Sint-PietersbasiliekAltaar van de basiliek Sint-Pieter bezoeken
tickets Sint-PietersbasiliekZwitserse Garde Vaticaanstad

Necropolis van Vaticaan bezoeken

Onder het Vaticaan liggen de opgravingen van de oude necropolis. Per dag kan slechts een selectief gezelschap van 250 mensen deze opgravingen (‘scavi’) van de Romeinse begraafplaats met het graf van apostel Petrus (Sint Pieter) bezoeken. Niet voor mensen met clasutrofobie. Meer info over de Engelstalige rondleiding en reserveren van de tours.

Het Sint-Pietersplein in Rome

Het grote plein van het Vaticaan is vooral bekend vanwege de ‘Urbi et Orbi’ toespraken van de paus met Pasen en kerst. Verder wordt hier elke woensdag (bij goed weer en indien de Paus in Rome is) een dienst gehouden door de Paus. Wilt u op woensdag deze audiëntie van de Paus bijwonen vindt u hier meer informatie over reserveringen. Het enorme plein werd in de 17e eeuw ontworpen door Bernini in opdracht van Paus Alexander VII. De gebouwen van de elips-vorm symboliseren de armen van de kerk, die de gelovigen in het hemelse rijk opnemen. Tip: Bent u op zondags op het plein? Om 12 uur geeft de paus zijn zegen vanuit het raam van zijn werkkamer.

Andere bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Sint-Pietersbasiliek bezoekenUitzicht vanaf koepel Sint-Pieter in Rome
Basilica di San Pietro in VaticanoBasilica di San Pietro (Vaticano)

Video: Geschiedenis Vaticaanstad

 


Waar ligt de Sint-Pietersbasiliek in Rome?

FAQ Vaticaan & Sint Pietersbasiliek bezoeken

Moet ik tickets kopen voor de Sint-Pietersbasiliek?

De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. De wachtrijen voor de basiliek zijn enorm, waardoor u langer dan een uur in de wachtrij zult staan. U kunt dit voorkomen door speciale skip the line-tickets te kopen voor de Sint Pietersbasiliek. Ook voor het bezoeken van de koepel zult u ter plekke een toegangsticket moeten aanschaffen.

Kan ik de Sixtijnse Kapel ook bezoeken?

De Sixtijnse Kapel bevindt zich niet in de Sint-Pietersbasiliek, maar in de aangrenzende Vaticaanse Musea. Voor het bezoeken van dit museum met de Sixtijnse Kapel is het vereist tickets te kopen. Het museum heeft vaak enorme wachtrijen en kan zeker in het hoogseizoen vol zijn.

Kan ik een rondleiding met gids boeken?

Op deze pagina leest u meer over het boeken van Vaticaan rondleidingen met een gids.

Gelden er kledingvoorschriften in de Sint Pietersbasiliek?

Draag gepaste kleding, waarbij de schouders en knieën bedenkt zijn. Ook slippers kunnen geweigerd worden.

Vaticaanstad bezoeken
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."