Rome / Bezienswaardigheden / Piazza del Popolo

Piazza del Popolo Rome

Bezoek het bekende 'Plein van het Volk' in Rome

Piazza del Popolo Rome

Rondom het ovale Piazza del Popolo, een van de bekendste pleinen in Rome, staan tal van bezienswaardigheden zoals de tweelingkerk en de stadspoort.

Praktische info Plaza del Popolo

Metro Halte Flaminio (Lijn A)

Plein van het Volk?

Een van de bekendste pleinen van Rome is Piazza del Popolo. In het Italiaans betekent dit het ‘Plein van het Volk’, maar eigenlijk is de naam afgeleid van de populieren die rond het ovale plein stonden. De oorspronkelijke functie van het neo-klassieke plein, ontworpen tussen 1811 en 1822, was het welkom heten van bezoekers en pelgrims die over de Via Flaminia uit het noorden de stad Rome betraden.

Bezienswaardigheden rond Plaza del Popolo

  • Opvallende gebouwen op het plein zijn de twee bijna identieke barokke kerken Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. Ze liggen tegenover elkaar en worden gescheiden door de Via del Corso.
  • Aan de andere zijde van het plein staat de Basilica Santa Maria del Popolo, een kerk die in de 15e eeuw gebouwd werd. Trekpleister van deze kerk zijn de 12 zijkapellen zoals de Cerasi-kapel met schilderwerken van Caravaggio; de ‘bekering van Paulus’ en de ‘kruisiging van Petrus’. De Chigi-kapel met mozaïeken over de schepping van de wereld zijn weer ontworpen door Rafaël.
Piazza del Popolo De tweelingkerken op Piazza del Popolo
Basilica Santa Maria del PopoloDe Santa Maria del Popolo
  • Naast de kerk staat de stadspoort van de Aureliaanse muur, de ‘Porta del Popolo’. De stadspoort stamt uit 1561 en is ontworpen door architect Nanni di Baccio Bigio. De binnenkant van de poort is later door Bernini extra versierd ter gelegenheid van de aankomst van de Zweedse koningin Christina.
  • Aan beide zijdes van het plein is in de zijmuren een fontein verwerkt. De Fontana del Nettuno toont Neptunus die vergezeld wordt door tritonen. In de Fontana della dea di Roma staat de godin van Rome centraal. Aan haar voet staat een beeld van Remus en Romulus (de stichters van Rome) die aan het zogen zijn bij de wolvin.
Porta del Popolo in RomePorta del Popolo in Rome
kerk Piazza del PopoloKapel in de Santa Maria del Popolo
  • Een van de opvallendste bezienswaardigheden op dit plein is de 36 meter hoge Egyptische obelisk. De obelisk uit 1300 v. Chr. kwam oorspronkelijk uit de Zonnetempel van Heliopolis, werd vervolgens door keizer Augustus meegenomen naar Rome en stond daarna bij het Circus Maximus. De obelisk werd in 1589 gerestaureerd en verplaatst naar dit plein in opdracht van paus Sixtus V.
  • Via trappen kunt u de Pincio heuvel beklimmen. Hier heeft u op het balkon van de Piazza Napoleone een schitterend uizticht over het plein en Rome. Loopt u stukje door dan komt u uit in het grootste openbare park van Rome, ‘Villa Borghese’.
Piazza del PopoloPiazza del Popolo
Piazza del Popolo terrasTerras van de Pincio heuvel

Waar ligt Plaza del Popolo in Rome?

Rome plein
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."