Rome / Bezienswaardigheden / Piazza Navona

Piazza Navona Rome

Het mooie plein in Rome met de Vierstromenfontein

Piazza Navona Rome

Het langgerekte Piazza Navona is een van de mooiste en levendigste pleinen van Rome. Bezoek het plein met de fontein 'La Fontana dei Quattro Fiumi' (Vierstromenfontein) van Bernini en het Stadion van Domitianus.

Geschiedenis Piazza Navona

Piazza Navona is een van de mooiste en bekendste pleinen in het centrum van Rome. In 86 na Christus liet keizer Domitianus dit plein aanleggen met de opvallende, langgerekte vorm. Deze vorm is te danken aan zijn oorspronkelijke functie van het stadion voor atletiekwedstrijden (Circus Agonalis) met tribunes voor 20.000 toeschouwers. Paus Innocentius organiseerde in warme zomermaanden zelfs zogenaamde ‘waterspelen’, waarbij hij het volledige plein onder water liet lopen. Na de val van het Romeinse Rijk werden er huizen gebouwd op de plek van de tribunes, maar het langgerekte atletiekveld bleef onbebouwd en vormde zodoende later Piazza Navona.

Fonteinen Piazza Navona

In de 17e eeuw kreeg het plein nog een aantal kenmerkende gebouwen. Zo gaf paus Innocentius X de opdracht voor de bouw van de kerk Sant’Agnese in Agone, een paleis en gaf hij Bernini de opdracht voor de bouw van de fontein ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’ (De Vierstromenfontein, waarbij de vier beelden verwijzen naar de rivieren de Donau, Ganges, Nijl en Rio de la Plata). De 16 meter hoge obelisk van de fontein komt oorspronkelijk uit het Circus van Maxentius die aan de Via Appia stond.

Piazza Navona RomeDe fontein 'Fontana del Moro' op Piazza Navona in Rome
Plein in Rome, Piazza NavonaLa Fontana dei Quattro Fiumi oftewel de Vierstromenfontein

Behalve deze Vierstromenfontein heeft het plein nog twee kleinere fonteinen van Giacomo della Porta, een leerling van Michelangelo. Genaamd de Fontana del Moro (de Morenfontein) en de Fontana del Nettuno (Neptunusfontein).

Vijf meter onder straatniveau zijn diverse opgravingen gedaan van het oorsponkelijke Stadio di Domiziano; deze opgravingen kunt u ook bezoeken bij Piazza Navona. De opgravingen zijn dagelijks geopend van 10:00 – 19:00 uur en een ticket kost € 8,50. Een tour met audioguide duurt 40 minuten. Meer info.

In het Palazzo Braschi, het paleis aan het plein, is tegenwoordig het Museo di Roma gevestigd. Hier wordt u de geschiedenis van Rome door de eeuwen verteld aan de hand van tal van schilderijen, gravure’s en andere oude kunstwerken. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 – 19:00 uur en een ticket kost € 8,00. Meer info.

Tegenwoordig is het een levendig plein geworden met tal van cafés, terrassen en straatartiesten en portrettekenaars. Bent u in de kerstperiode in Rome? Bezoek dan zeker dit plein wanneer het is omgetoverd tot een enorme kerstmarkt.

Wandeltours rond Piazza Navona


Video: Plaza Navona

 


Waar ligt het Navona plein in Rome?

Het plein ligt in het centrum van Rome in de wijk Campus Martius op slechts 300 meter van het Pantheon. Op slechts 200 meter ligt Campo de’Fiori, het plein met de populaire en dagelijkse markt voor bloemen, groenten, fruit en zelfs souvenirs.

Fontein Piaza navona
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."