Circus Maximus in Rome
Overblijfselen van het Romeinse Circo Massimo stadion
Het Circus Maximus, oftewel het grootste stadion voor wagenrennen in Rome bezoeken? Alle informatie en tickets voor de resten van Circo Massimo.
Info & Tickets Circus Maximus bezoeken |
|
Adres | Via del Circo Massimo, Rome |
Metro | Halte Circo Massimo (lijn B) |
Tickets |
|
|
Circus Maximus ('Circo Massimo')
Circus Maximus was in het oude Rome het grootste stadion voor wagenrennen. Het 600 meter lange stadion lag tussen de Palatijn en Aventijn heuvel en bood plek aan maar liefst 150.000 toeschouwers. De eerste bouw van Circus Maximus gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, waarna diverse keizers het stadion hebben laten uitbreiden of herbouwen na grote branden.
Van het oude stadion is nog nauwelijks iets over; u treft een groot veld waarin de vorm nog herkenbaar is en een paar kleine ruïnes. Het Circus Maximus is tot 549 na Chr. in gebruik geweest en na het verval werden de tribunes afgebroken, zodat de stenen gebruikt konden worden voor nieuwe kerken en paleizen. In de 20e eeuw stond het terrein dan ook al vol met flink wat industriële gebouwen, maar Mussolini brak deze weer af omdat hij het terrein wilde gebruiken voor grote publieke manifestaties.
Voor veel toeristen is Circus Maximus niet spectaculair om te bezoeken, maar mocht u in de buurt zijn een historische plek waar u met uw verbeelding een indruk kunt krijgen van het enorme Circus Maximus (het was veel groter dan het Colosseum). Er staat nu alleen nog een klein gedeelte van de zuidoost tribune, een paar arcaden en de contouren zijn duidelijk zichtbaar op de grote grasvlakte. De twee grote obelisken die vroeger op het terrein stonden zijn verplaatst; de obelisk van Augustus staat nu op Piazza del Popolo en die van Constans II naast de Sint-Jan van Lateranen basiliek.
In het stadion van Circus Maximus vonden destijds verschillende activiteiten plaats, waar de wedstrijden met wagentjes die door paarden getrokken werden de bekendste waren. Veelal bereden door slaven die voor hun vrijheid konden vechten door de race te winnen. Andere activiteiten waren het simuleren van beroemde veldslagen uitgevoerd door jonge Romeinse aristocraten, gladiatorgevechten en atletiekwedstrijden waarop gegokt kon worden.