Rome / Bezienswaardigheden / Circus Maximus

Circus Maximus in Rome

Overblijfselen van het Romeinse Circo Massimo stadion

Circus Maximus Rome

Het Circus Maximus, oftewel het grootste stadion voor wagenrennen in Rome bezoeken? Alle informatie en tickets voor de resten van Circo Massimo.

Info & Tickets Circus Maximus bezoeken

Adres Via del Circo Massimo, Rome
Metro Halte Circo Massimo (lijn B)
Tickets
  • Het terrein is gratis en zonder tickets te bezoeken
  • Op het terrein is een klein afgebakend gebied met opgravingen en een informatiestand. U kunt deze als tentoonstelling bezoeken tegen een kleine entreeprijs.
  • Enkele originele manieren om Circus Maximus te bezoeken:

Circus Maximus ('Circo Massimo')

Circus Maximus was in het oude Rome het grootste stadion voor wagenrennen. Het 600 meter lange stadion lag tussen de Palatijn en Aventijn heuvel en bood plek aan maar liefst 150.000 toeschouwers. De eerste bouw van Circus Maximus gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, waarna diverse keizers het stadion hebben laten uitbreiden of herbouwen na grote branden.

Van het oude stadion is nog nauwelijks iets over; u treft een groot veld waarin de vorm nog herkenbaar is en een paar kleine ruïnes. Het Circus Maximus is tot 549 na Chr. in gebruik geweest en na het verval werden de tribunes afgebroken, zodat de stenen gebruikt konden worden voor nieuwe kerken en paleizen. In de 20e eeuw stond het terrein dan ook al vol met flink wat industriële gebouwen, maar Mussolini brak deze weer af omdat hij het terrein wilde gebruiken voor grote publieke manifestaties.

Voor veel toeristen is Circus Maximus niet spectaculair om te bezoeken, maar mocht u in de buurt zijn een historische plek waar u met uw verbeelding een indruk kunt krijgen van het enorme Circus Maximus (het was veel groter dan het Colosseum). Er staat nu alleen nog een klein gedeelte van de zuidoost tribune, een paar arcaden en de contouren zijn duidelijk zichtbaar op de grote grasvlakte. De twee grote obelisken die vroeger op het terrein stonden zijn verplaatst; de obelisk van Augustus staat nu op Piazza del Popolo en die van Constans II naast de Sint-Jan van Lateranen basiliek.

In het stadion van Circus Maximus vonden destijds verschillende activiteiten plaats, waar de wedstrijden met wagentjes die door paarden getrokken werden de bekendste waren. Veelal bereden door slaven die voor hun vrijheid konden vechten door de race te winnen. Andere activiteiten waren het simuleren van beroemde veldslagen uitgevoerd door jonge Romeinse aristocraten, gladiatorgevechten en atletiekwedstrijden waarop gegokt kon worden.

Circus MaximusCircus Maximus vroeger

Waar ligt Circus Maximus in Rome?

circo massimo tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."