Rome / Bezienswaardigheden / Mamertijnse Gevangenis

Mamertijnse Gevangenis

Carcere Mamertino – de gevangenis van St. Pieter in Rome

Carcere Mamertino Rome

Een van de meest duistere en bizarre plekken die je in Rome kunt bezoeken is de Carcere Mamertino, oftewel de Mamertijnse gevangenis waar Petrus gevangen zou hebben gezeten.

Praktische info Carcere Mamertino

Adres Clivo Argentario 1, Rome
Metro Halte Colosseo (Lijn B)
Tickets

Entree vanaf 11 euro (tickets reserveren)

Tip: Wilt u ook het Colosseum bezoeken? Voor 30 euro koopt u hier een voordelig combiticket waarmee u zowel de Mamertijnse gevangenis, het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn kunt bezoeken.

Openingstijden Dagelijks geopend van 9:00 -17:00 uur
Website Officiële website

Carcere Mamertino

Een van de meest duistere en bizarre plekken die je in Rome kunt bezoeken is de Carcere Mamertino, oftewel de Mamertijnse gevangenis. Dit was de oude gevangenis van Rome en lag naast het Forum Romanum.

Gevangenis van Petrus en Paulus

Volgens de legende zouden in deze gevangenis ook de apostelen Petrus en Paulus gevangen hebben gezeten, hoewel echt bewijs hiervoor ontbreekt. Vanaf deze gevangenis begonnen ze hun reis naar het martelaarschap: Petrus richting het Circus van Nero, vlakbij het Vaticaan, en Paulus richting de Aquae Salviae. Ter nagedachtenis is in de Carcer een klein altaar geplaatst om Petrus (St. Pieter) te herdenken.

carcer mamertinoHet altaar ter nagedachtenis van Sint Pieter in de Carcer
Mamertijnse gevangenis RomeHet Tullianum van de Mamertijnse gevangenis

Carcer Tullianum

Oorspronkelijk was het complex veel groter, maar nu resteren nog twee cellen en een deel van de façade. De cel bestond uit een bovengedeelte (Carcer) en een ondergedeelte (Tullianum). Het Tullianum is waarschijnlijk in de 3e eeuw voor Christus gebouwd en stond met een gat in verbinding met de Carcer. Het Tullianum werd gebruikt als dodencel. Via het gat in het plafond werden gevangenen naar beneden gelaten en geëxecuteerd in deze dodencel. Uiteindelijk werden de lijken via de rivier de Tiber afgevoerd.

Tot de 4e eeuw is de gevangenis in gebruik geweest en in de 16e eeuw is de kerk San Giuseppe dei Falegnami gebouwd boven op de Mamertijnse gevangenis. De naam Mamertijns is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse ‘Mamertinus’, verwijzend naar de oorlogsgod Mars en diens nabijgelegen altaar.

De Mamertijnse gevangenis is o.a. makkelijk te bezoeken wanneer u het Forum Romanum verlaat aan de achterzijde. Hou wel in gedachten dat de bezienswaardigheid als gebouw zelf niet veel voorstelt, maar dat het vooral de duistere geschiedenis is die de bezoekers trekt.


Waar ligt Carcere Mamertino in Rome?

Tickets Mamertijnse gevangenis Rome
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."