Rome / Omgeving / Ostia Antica

Ostia Antica, oude haven Rome

Parco Archeologico di Ostia Antica – Romeinse havenstad

Ostia Antica Rome

Op 30 kilometer van Rome ligt Parco Archeologico di Ostia Antica, oftwel de opgravingen van de Romeinse havenstad, waar u kunt wandelen door 100 hectare Romeinse opgravingen.

Info & Tickets Ostia Antica bezoeken

Adres Via dei Romagnoli, 717, Rome
Metro Neem vanuit het centrum van Rome de metro naar halte Piramide (lijn B). Bij Piramide kunt u overstappen naar het treinstation op de trein Roma-Ostia (Lijn RL Cristoforo Colombo), waarna u na 27 minuten uitstapt bij de zevende halte ‘Ostia Antica’. Na een wandeling van 5 minuten staat u bij de ingang van het park. Voor de gehele reis kunt u een normaal metro-ticket kopen.
Tickets Boek uw tickets
Openingstijden
  • Gesloten op maandag en op 1 januari en 25 december.
  • 8.30 – 16.30 uur (25 oktober - 28 februari, laatste toegang om 15.30 uur)
  • 8.30 – 17.15 uur (1 maart - 31 maart, laatste toegang om 16.15 uur)
  • 8.30 – 19.00 uur (1 april – 30 september, laatste toegang om 18.00 uur)
  • 8.30 - 18.30 uur (1 oktober - 24 oktober, laatste toegang om 17.30 uur)
Tips
  • Wilt u uitgebreide achtergrond informatie over de opgravingen. Print dan deze tourist guide.
  • Bij de ingang en museum van het park is een restaurant, maar aangezien het archeologische park flink groot is, is het aan te raden voldoende drinkwater mee te nemen.

Opgravingen van Ostia Antica

Ongeveer 30 kilometer ten westen van Rome ligt Ostia Antica. Dit is de voormalige havenstad van Rome en tegenwoordig een enorm archeologisch park van 100 hectare met vele opgravingen. Vanuit Rome is dit een leuke dagexcursie, waar u in alle rust uren kunt dwalen tussen talloze ruïnes.

In de 7e eeuw voor Christus werd de havenstad gesticht voor de handel en als militaire basis, maar met name in de 2e eeuw na Chr. is de havenstad enorm gegroeid. De stad lag aan de rivier de Tiber en de naam ‘Ostia’ is afgeleid van het Latijnse ostium, wat riviermonding betekent. Doordat de haven in de 2e eeuw n. Chr. langzaam dicht slibde stroomde de stad, die in de hoogtijdagen ruim 100.000 mensen huisvestte, langzaam leeg.

Amfitheater in Ostia Antica Amfitheater bezoeken met uw Ostia Antica tickets
Romeinse havenstad RomeRomeinse opgravingen van de havenstad

Ostia Antica is een van de best bewaarde Romeinse steden van Italië, ondanks dat de verlaten stad geregeld gebruikt en leeggehaald werd als vindplaats voor marmer, zuilen en andere bouwmaterialen. Mocht u tijdens uw bezoek denken “Waar is de zee?”, door de langzaam verschuivende kustlijn ligt de zee nu een paar kilometer verderop. Ook de loop van de hoofdrivier van de Tiber is verschoven.

In het archeologische park van Ostia Antica komt u tal van oude opgravingen tegen zoals een theater van Marcus Agripa voor 3000 man, tal van woningen, thermen en tempels en nog tal van mozaïeken. Op dit moment is waarschijnlijk tweederde van de oude stad blootgelegd door opgravingen. Het archeologische park van Ostia Antica is absoluut een aanrader als u de drukte van Rome wilt ontvluchten en uren rond wilt dwalen tussen de vele Romeinse ruïnes.

Ostia Antica opgravingenStraatbeeld in Ostia Antica
Romeinse havenstad Ostia AnticaHet frigidarium van de thermale baden

Video: Ostia Antica

 


Waar ligt Ostia Antica in Italië?

Ostia Antica ligt in Italië, in de regio Lazio, aan de westkust van het land, naast badplaats Ostia en vliegveld Fiumicino. Het bevindt zich ongeveer 30 kilometer ten westen van het centrum van Rome. Ostia Antica is een archeologische site die ooit de oude Romeinse havenstad Ostia was, gelegen aan de monding van de rivier de Tiber. Het diende als de belangrijkste haven van Rome en had een bloeiende handel gedurende vele eeuwen. Tegenwoordig is Ostia Antica een belangrijke historische attractie waar bezoekers de mogelijkheid hebben om de goed bewaarde overblijfselen van een oude Romeinse stad te verkennen. De site heeft opmerkelijke ruïnes van straten, pleinen, woningen, badhuizen, theaters en tempels. Ostia Antica is gemakkelijk als dagtocht te bereiken vanuit Rome met het openbaar vervoer, zoals de trein of bus.

Ostia Antica tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."