Rome / Bezienswaardigheden / Colosseum

Colosseum Rome

Tickets voor het Colosseum, het amfitheater in Rome Italië

Colosseum Rome

Alle informatie over het bezoeken van het Colosseum in Rome, het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd. Bereid uw bezoek aan het Colosseum voor met deze tips en info over tickets.

Praktische info Colosseum & Tickets

Adres Piazza del Colosseo Rome
Metro Halte Colosseo (lijn B)
Tickets

Let op: Enorme wachtrijen voor de kassa van het Colosseum zijn gebruikelijk. De slimme bezoeker koopt tickets online voor een vast tijdslot. Let goed op welk type ticket u wilt reserveren:

Tip: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waar u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pieter, Sixtijnse Kapel). Meer info over de Rome Tourist Card.

Optie 1 Combitickets Optie 2 Rome Tourist Card

Rondleidingen

Wilt u een rondleiding met gids? Maak dan een keuze uit één van onderstaande tours:

  • Rondleiding door Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 30,30 (Reserveer online)
  • Rondleiding door Colosseum + Arenavloer, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 37,90 (Reserveer online)
  • Rondleiding door Colosseum + Ondergronds stelsel, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 69,90 (Reserveer online)
Tijden Dagelijks geopend van 10:30 - 19:15 uur

Geschiedenis Colosseum

Colosseum, amfitheater RomeIn het jaar 72 na Chr. liet de Flavische keizer Vespasianus dit amfitheater in Rome bouwen met een capaciteit van 65.000 toeschouwers. De bouw van het Colosseum nam acht jaar in beslag en werd gefinancieerd met de buit van plunderingen in Jeruzalem. Het Colosseum, ook genaamd Amphitheatrum Flavium, werd geopend door keizer Titus met spelen en festiviteiten die 100 dagen duurden en waarbij 5000 dieren het leven lieten. Keizer Domitianus, de opvolger van Titus, heeft later het amfitheater uitgebreid met een extra verdieping en een aantal ruimtes onder het Colosseum. Het Colosseum is dan ook het grootste amfitheater uit de Romeinse geschiedenis en wordt gezien als een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Het amfitheater van Rome

Hoofddoel van het Colosseum was het volk te vermaken (en dus de populariteit van de keizer) met gevechten van gladiatoren, soms in combinatie met wilde dieren als olifanten en tijgers. Gebruikelijk was dat er in de ochtend door de ‘bestiarii’ wilde dierengevechten werden gehouden. Als pauzeprogramma werden vaak veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid en in de middag waren de gevechten tussen gladiatoren. Toen het Christendom steeds belangrijker werd, zijn de barbaarse spelen uiteindelijk door keizer Honorius in 404 na Chr. verboden. Een publieke lynchpartij van een monnik die het gevecht tussen twee gladiatoren wilde beëindigen was de de druppel. Tot het jaar 523 hebben er alleen nog voorstellingen met wilde dieren plaats gevonden.

amfitheater in RomeDe arena van het amfitheater in Rome
tickets colosseumFoto's Colosseum

Tijdens de middeleeuwen hebben diverse aardbevingen het Colosseum flink verwoest en in latere eeuwen werd de ruïne leeg gehaald door o.a. de pausen om de stenen te hergebruiken als bouwmateriaal voor kerken en paleizen in Rome. Deze plunderingen stopten in 1749 onder paus Benedictus XIV die vanwege de belangrijke geschiedenis van het Colosseum de grond van het theater als heilig beschouwde; op deze grond was het bloed van vele Christelijke martelaren vergoten.

Feiten over het Colosseum

Het amfitheater van Rome was te betreden via 80 entreebogen en de naam ‘Colosseum’ was afgeleid van het kolossale standbeeld van Keizer Nero (Colossus van Nero) das destijds naast het amfitheater stond. De totale omtrek van het amfitheater is 527 meter en de maximale hoogte is 48,50 meter. Als bouwmaterialen werden kalksteen (1e bogenrij), het lichtere baksteen (2e en 3e bogenrij) en beton en gebruikt, maar de buitenzijde zijn afgewerkt met travertijn afkomstig van de heuvels bij Tivoli. Marmer werd gebruik voor de zitplaatsen en bekleding van de binnenmuren. De daadwerkelijke arena waar de gevechten plaats vonden was 76 bij 44 meter en werd omgeven door een vier meter hoge muur. Naar schatting zijn 300.000 tot 500.000 mensen gestorven in de Romeinse arena van het Colosseum!

De tribunes van het amfitheater waren opgedeeld in vier galerijen. De plekken dichtbij de arena waren voor de senatoren, magistraten en andere belangrijke personen. Zo had de keizer zijn eigen loge met een eigen entree. De tweede en derde galerij waren voor de mannelijke toeschouwers, waarbij de sociaal hogere klasse dichterbij de arena plaats nam. De bovenste en vierde galerij was voor de vrouwen van de senatoren en ridders. Het Colosseum kon destijds ook afgedekt worden met een groot textielen zonnescherm, een zogenaamd Velarium. Voor het spannen van dit scherm over de 240 masten waren volgens de legende duizend matrozen nodig.

tickets colosseum bezoekenBezoek van het Colosseum in Rome

Onder het bewind van keizer Domitianus is het Colosseum uitgebreid met o.a. een hypogeum. Dit is een ondergrond labyrint met diverse valluiken en liften, bijvoorbeeld voor het omhoog tillen van grote dieren in de arena. Hier waren de gladiatorvertrekken, de hokken van de wilde dieren en verder liep hier een ondergrondse gang naar de grootste gladiatorschool van Rome.

Wilt u het Colosseum bezoeken?

Voor een ontspannen bezoek aan het Colosseum raden we sterk aan om vooraf tickets te reserveren. Helaas zijn enorme wachtrijen tot bij de normale kassa meer regel dan uitzondering en dit kunt u grotendeels voorkomen. Met dit combi-ticket heeft u meteen uw tickets voor het Forum Romanum en de heuvel van de Palatijn. Dit combi-ticket is één dag geldig en een must voor iedere bezoeker van Rome.


Virtual reality video: Hoe zag het Colosseum er vroeger uit?

 


Waar ligt het Colosseum?

FAQ Amfitheater bezoeken

Moet ik tickets kopen voor het Colosseum?

U kunt de buitenkant van het Colosseum gratis bekijken, maar voor het bezichtigen van de binnezijde van het Colosseum heeft u tickets nodig. Hou er rekening mee dat het Colosseum in het hoogseizoen lange wachtrijen kan hebben, waardoor het aanbevolen is vooraf tickets te reserveren voor het door u gewenste tijdslot. Tickets kunt u eenvoudig online reserveren.

Wat kost de entree van het Colosseum?

Tickets (Combiticket is incl. Forum Romanum en Palatijn) zijn online te reserveren vanaf € 23,50

Kan ik een rondleiding met gids boeken?

Op deze pagina leest u meer over het boeken van rondleidingen met een gids. Er worden veel verschillende tours aangeboden en het is zelfs mogelijk een ondergrondse tour door het Romeinse amfitheater te maken.

Waar ligt het Colosseum in Rome?

Het Colosseum ligt aan de Piazza del Colosseo in Rome

Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 258 reviews
13 januari 2021 Marit: "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome dankzij det leuke tips over de activiteiten en bezienswaardigheden van Rome."