Rome / Bezienswaardigheden / Colosseum

Colosseum Rome - Tickets & Tours

Colosseum tickets en tours: bezoek het amfitheater in Rome Italië

Colosseum Rome

Tips voor het Colosseum bezoeken in Rome Italië, het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd. Colosseum tickets, openingstijden en tours.

Info & Tickets Colosseum Rome

Adres Piazza del Colosseo Roma
Metro Halte Colosseo (lijn B)
Tickets

📌 Let op: Tickets voor het Colosseum worden bijna alleen nog maar online verkocht. De kans op kaarten bij de kassa is klein. Reserveer uw Colosseum tickets daarom altijd online. Vergelijk heel goed het aanbod van verschillende tickets, omdat beschikbaarheid en prijzen enorm kunnen verschillen:

📌 Tip: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waar u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum en de Vaticaanse Musea). Meer info over de Rome Tourist Card.

Optie 1 Rome Tourist CardOptie 2 Combitickets

Rondleidingen

Wilt u een rondleiding met gids? Maak dan een keuze uit één van onderstaande Colosseum tours:

  • Rondleiding door Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 36 (Reserveer online)
  • Rondleiding door Colosseum + Arenavloer, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 44 (Reserveer online)
  • Rondleiding door Colosseum + Ondergronds stelsel en Forum Romanum (Reserveer online)
Tijden
  • Openingstijden 1 maart - 26 maart: 9.00 - 17.30 uur
  • 27 maart - 31 augustus: 9.00 - 19.15 uur
  • 1 september - 30 september: 9.00 - 19.00 uur
  • 1 oktober - 30 oktober: 9.00 - 18.30 uur
  • 31 oktober - 31 december: 9.00 - 16.30 uur
  • Gesloten: 1 januari en 25 december

Geschiedenis Colosseum Rome

Colosseum RomeIn het jaar 72 na Chr. liet de Flavische keizer Vespasianus dit amfitheater in Rome bouwen met een capaciteit van 65.000 toeschouwers. De bouw van het Colosseum nam acht jaar in beslag en werd gefinancieerd met de buit van plunderingen in Jeruzalem. Het Colosseum, ook genaamd Amphitheatrum Flavium, werd geopend door keizer Titus met spelen en festiviteiten die 100 dagen duurden en waarbij 5000 dieren het leven lieten. Keizer Domitianus, de opvolger van Titus, heeft later het amfitheater uitgebreid met een extra verdieping en een aantal ruimtes onder het Colosseum. Het Colosseum is dan ook het grootste amfitheater uit de Romeinse geschiedenis en wordt gezien als een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Het amfitheater van Rome

Hoofddoel van het Colosseum in ROme was het volk te vermaken (en dus de populariteit van de keizer) met gevechten van gladiatoren, soms in combinatie met wilde dieren als olifanten en tijgers. Gebruikelijk was dat er in de ochtend door de ‘bestiarii’ wilde dierengevechten werden gehouden. Als pauzeprogramma werden vaak veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid en in de middag waren de gevechten tussen gladiatoren. Toen het Christendom steeds belangrijker werd, zijn de barbaarse spelen uiteindelijk door keizer Honorius in 404 na Chr. verboden. Een publieke lynchpartij van een monnik die het gevecht tussen twee gladiatoren wilde beëindigen was de de druppel. Tot het jaar 523 hebben er alleen nog voorstellingen met wilde dieren plaats gevonden.

amfitheater in RomeDe arena van het amfitheater in Rome
tickets colosseumFoto's Colosseum Rome

Tijdens de middeleeuwen hebben diverse aardbevingen het Colosseum flink verwoest en in latere eeuwen werd de ruïne leeg gehaald door o.a. de pausen om de stenen te hergebruiken als bouwmateriaal voor kerken en paleizen in Rome. Deze plunderingen stopten in 1749 onder paus Benedictus XIV die vanwege de belangrijke geschiedenis van het Colosseum de grond van het theater als heilig beschouwde; op deze grond was het bloed van vele Christelijke martelaren vergoten.

Feiten over het Colosseum

Het amfitheater van Rome was te betreden via 80 entreebogen en de naam ‘Colosseum’ was afgeleid van het kolossale standbeeld van Keizer Nero (Colossus van Nero) das destijds naast het amfitheater stond. De totale omtrek van het amfitheater is 527 meter en de maximale hoogte is 48,50 meter. Als bouwmaterialen werden kalksteen (1e bogenrij), het lichtere baksteen (2e en 3e bogenrij) en beton en gebruikt, maar de buitenzijde zijn afgewerkt met travertijn afkomstig van de heuvels bij Tivoli. Marmer werd gebruik voor de zitplaatsen en bekleding van de binnenmuren. De daadwerkelijke arena waar de gevechten plaats vonden was 76 bij 44 meter en werd omgeven door een vier meter hoge muur. Naar schatting zijn 300.000 tot 500.000 mensen gestorven in de Romeinse arena van het Colosseum!

De tribunes van het amfitheater waren opgedeeld in vier galerijen. De plekken dichtbij de arena waren voor de senatoren, magistraten en andere belangrijke personen. Zo had de keizer zijn eigen loge met een eigen entree. De tweede en derde galerij waren voor de mannelijke toeschouwers, waarbij de sociaal hogere klasse dichterbij de arena plaats nam. De bovenste en vierde galerij was voor de vrouwen van de senatoren en ridders. Het Colosseum kon destijds ook afgedekt worden met een groot textielen zonnescherm, een zogenaamd Velarium. Voor het spannen van dit scherm over de 240 masten waren volgens de legende duizend matrozen nodig.

tickets colosseum bezoekenBezoek met uw Colosseum tickets het amfitheater in Rome

Onder het bewind van keizer Domitianus is het Colosseum uitgebreid met o.a. een hypogeum. Dit is een ondergrond labyrint met diverse valluiken en liften, bijvoorbeeld voor het omhoog tillen van grote dieren in de arena. Hier waren de gladiatorvertrekken, de hokken van de wilde dieren en verder liep hier een ondergrondse gang naar de grootste gladiatorschool van Rome.

Het Colosseum bezoeken: Tickets & Tours

Voor een ontspannen bezoek aan het Colosseum raden we sterk aan om vooraf Colosseum tickets te reserveren. Helaas zijn enorme wachtrijen tot bij de normale kassa meer regel dan uitzondering en dit kunt heel makkelijk voorkomen. Met dit combi-ticket heeft u meteen uw tickets voor het Forum Romanum en de heuvel van de Palatijn. Dit combi-ticket is één dag geldig en een must voor iedere bezoeker van Rome.


Virtual reality video: Hoe zag het Colosseum er vroeger uit?

 


Waar ligt het Colosseum Rome?

Het Colosseum bevindt zich in het centrum van Rome, ten oosten van het Forum Romanum, vlakbij het Colosseo metrostation (Linea B). Het Colosseum Rome is gelegen in de wijk Rione Monti, op het Piazza del Colosseo. Het is gemakkelijk bereikbaar per openbaar vervoer of te voet vanuit verschillende delen van de stad.

FAQ Colosseum Tickets kopen

Moet ik tickets kopen voor het Colosseum?

U kunt de buitenkant van het Colosseum gratis bekijken, maar voor het bezichtigen van de binnenzijde heeft u Colosseum tickets nodig. Hou er rekening mee dat het Colosseum in het hoogseizoen lange wachtrijen kan hebben, waardoor het aanbevolen is vooraf tickets te reserveren voor het door u gewenste tijdslot. Tickets kunt u eenvoudig online reserveren.

Wat kost de entree van het Colosseum?

Colosseum tickets (Combiticket is incl. Forum Romanum en Palatijn) zijn online te reserveren vanaf € 23,50

Kan ik een rondleiding met gids boeken?

Op deze pagina leest u meer over het boeken van rondleidingen met een gids. Er worden veel verschillende tours aangeboden en het is zelfs mogelijk een ondergrondse tour door het Romeinse amfitheater te maken.

Waar ligt het Colosseum in Rome?

Het Colosseum ligt aan de Piazza del Colosseo in Rome

rome colosseum tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."