Rome / Bezienswaardigheden / Engelenburcht

Engelenburcht Rome

Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht in Rome

Engelenburcht Rome

Castel Sant’Angelo in Rome bezoeken? Deze opvallende Engelenburcht was oorspronkelijk een mausoleum. Het standbeeld op de burcht herinnert aan de verschijning van aartsengel Michaël.

Info Castel Sant'Angelo & tickets

Adres Lungotevere di Castello 50 Rome
Metro Halte Lepanto (Lijn A), ongeveer 15 minuten lopen (1 kilometer)
Tickets
 • Standaard tickets € 17,50 (Reserveer online)
 • 0 – 17 jaar € 6,00
 • Tip: de Engelenburcht heeft in het hoogseizoen wachtrijen bij de kassa. Het is daarom handig tickets vooraf te reserveren.
 • Leuk: Benieuwd naar de locaties van de film en het boek 'Het Bernini Mysterie'? Deze bijzondere tour van 4 uur neemt u mee langs enkele lokaties uit de film, zoals de Engelenburcht.
Tijden
 • Dinsdag t/m zondag van 9:00 – 19:30 uur
 • Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december

Geschiedenis Castel Sant'Angelo

Castel Sant’Angelo, ook bekend als de Engelenburcht, werd in de 2e eeuw gebouwd als mausoleum in opdracht van keizer Hadrianus. Pas in 590 werd de naam van aartsengel Michaël gekoppeld aan dit mausoleum, nadat tijdens een pestepedemie de toenmalige Paus Gregorius I zag hoe aartsengel Michaël bovenop het mausoleum de zwaard terug in de schede schoof als tekens dat de pestepedemie ten einde was. Later heeft paus Pius II een kapel gebouwd op de plaats waar de aartsengel zou zijn verschenen. Het opvallende bronzen beeld van aartsengel Michaël is gemaakt in 1753 door Pieter Antoon Verschaffelt. De Engelenburcht in Rome heeft verder veel bekendheid gekregen na de verfilming van het Bernini Mysterie van Dan Brown, waarbij de burcht diende als schuilplaats voor de illuminatie.

Engelenburcht RomeCastel Sant'Angelo vanaf de Engelenburg
tickets EngelenburchtAartsengel Michaël op de Engelenburch

Engelenburcht als schuilplaats

Het mausoleum werd in het jaar 280 omgevormd tot een burcht toen de Aureliaanse muur om het mausoleum heen werd gebouwd. De burcht had een goede strategische positie aan de rivier de Tiber. Toch is de burcht in 410 en 537 tweemaal flink geplunderd en werden de dekstenen van de meeste urnen vernield. Doordat later het Vaticaan buiten de ommuurde stad viel en moeilijk verdedigbaar bleek is Castel Sant’Angelo in 1722 via een tunnel verbonden met het Vaticaan. De burcht diende daardoor als schuiplaats voor de Paus en schatkamer om de dure kerkschatten veilig te stellen bij een eventuele aanval op het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek. Eeuwenlang is de burcht zelfs gebuikt als gevangenis en plek waar executies plaats vonden. Het gebouw van 6 verdiepingen en 58 kamers heeft een roerige geschiedenis gehad. In 1870 heeft het Vaticaan de Engelenburcht gegeven aan het Italiaanse leger, waarna deze het middels een museum openstelde voor het publiek. U treft op de etages achtereenvolgens:

 • Begane grond: plein met tentoonstelling van middeleeuwse wapens.
 • 1e verdieping: het mausoleum met de oorspronkelijke tombes van keizer Hadrianus, welke later helaas geplunderd zijn.
 • 2e verdieping: de gevangenis.
 • 3e verdieping: het museum met o.a. meubels, keramiek, wapens en schilderijen uit de Renaissance.
 • 4e verdieping: de appartementen waarin de pausen zich konden terugtrekken bij een aanval op het Vaticaan.
 • 5e verdieping: het dakterras met het bronzen beeld van aartsengel Michaël en een schitterend uitzicht over Rome

De Engelenbrug

Castel Sant’Angelo wordt met de andere zijde van de Tiber verbonden door de Ponte Sant’ Angelo, oftewel de Engelenbrug. Op de brug staan aan beide zijdes vijf engelen die gemaakt zijn door leerlingen van Bernini. De engelen dragen voorwerpen die te maken hebben met de lijdensweg van Jezus.


Video: Castel Sant'Angelo vanuit de lucht

 


Waar ligt de Engelenburcht in Rome?

Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 258 reviews
3 mei 2021 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome dankzij det leuke tips over de activiteiten en bezienswaardigheden van Rome."