Rome / Bezienswaardigheden / Engelenburcht

Engelenburcht Rome (Castel Sant’Angelo)

Tickets Castel Sant’Angelo bezoeken, de Engelenburcht in Rome

Engelenburcht Rome

Castel Sant’Angelo in Rome bezoeken? Tickets voor de opvallende Engelenburcht welke oorspronkelijk een mausoleum was. Het standbeeld op de burcht herinnert aan aartsengel Michaël.

Tours & Tickets Castel Sant'Angelo

Adres Lungotevere di Castello 50 Rome
Metro Halte Lepanto (Lijn A), ongeveer 15 minuten lopen (1 kilometer)
Tickets

Tip: De Engelenburcht heeft in het hoogseizoen flinke wachtrijen bij de kassa, welke u eenvoudig kunt voorkomen. Onze aanbeveling is om tickets vooraf te reserveren. Uw opties:

 • Tickets Engelenburcht, vanaf € 23 (Boek uw tickets online)
 • 0 – 17 jaar € 3,50
 • Tickets Engelenburcht + audiogids (engels), vanaf € 32 (Boek uw tickets online)
 • Rondleiding Secrets Beneath Castel Sant'Angelo (Boek deze rondleiding en verken plaatsen die normaal gesloten zijn voor het publiek)
 • Aanrader: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waar u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Vaticaans Museum, Sixtijnse Kapel en optioneel de Engelenburcht). Meer info over de Rome Tourist Card.
1. Rome Tourist Card 2. Tickets Engelenburcht 3. Tickets + Audioguide
Tijden
 • Dinsdag t/m zondag van 9:00 – 19:30 uur
 • Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december

Geschiedenis Castel Sant'Angelo

Castel Sant’Angelo, ook bekend als de Engelenburcht, werd in de 2e eeuw gebouwd als mausoleum in opdracht van keizer Hadrianus. Pas in 590 werd de naam van aartsengel Michaël gekoppeld aan dit mausoleum, nadat tijdens een pestepedemie de toenmalige Paus Gregorius I zag hoe aartsengel Michaël bovenop het mausoleum de zwaard terug in de schede schoof als tekens dat de pestepedemie ten einde was. Later heeft paus Pius II een kapel gebouwd op de plaats waar de aartsengel zou zijn verschenen. Het opvallende bronzen beeld van aartsengel Michaël is gemaakt in 1753 door Pieter Antoon Verschaffelt. De Engelenburcht in Rome heeft verder veel bekendheid gekregen na de verfilming van het Bernini Mysterie van Dan Brown, waarbij de burcht diende als schuilplaats voor de illuminatie.

Engelenburcht RomeCastel Sant'Angelo vanaf de Engelenburg
tickets EngelenburchtAartsengel Michaël op de Engelenburcht Rome

Engelenburcht als schuilplaats

Het mausoleum werd in het jaar 280 omgevormd tot een burcht toen de Aureliaanse muur om het mausoleum heen werd gebouwd. De burcht had een goede strategische positie aan de rivier de Tiber. Toch is de burcht in 410 en 537 tweemaal flink geplunderd en werden de dekstenen van de meeste urnen vernield. Doordat later het Vaticaan buiten de ommuurde stad viel en moeilijk verdedigbaar bleek is Castel Sant’Angelo in 1722 via een tunnel verbonden met het Vaticaan. De burcht diende daardoor als schuiplaats voor de Paus en schatkamer om de dure kerkschatten veilig te stellen bij een eventuele aanval op het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek. Eeuwenlang is de burcht zelfs gebuikt als gevangenis en plek waar executies plaats vonden. Het gebouw van 6 verdiepingen en 58 kamers heeft een roerige geschiedenis gehad. In 1870 heeft het Vaticaan de Engelenburcht gegeven aan het Italiaanse leger, waarna deze het middels een museum openstelde voor het publiek. U treft op de etages achtereenvolgens:

 • Begane grond: plein met tentoonstelling van middeleeuwse wapens.
 • 1e verdieping: het mausoleum met de oorspronkelijke tombes van keizer Hadrianus, welke later helaas geplunderd zijn.
 • 2e verdieping: de gevangenis.
 • 3e verdieping: het museum met o.a. meubels, keramiek, wapens en schilderijen uit de Renaissance.
 • 4e verdieping: de appartementen waarin de pausen zich konden terugtrekken bij een aanval op het Vaticaan.
 • 5e verdieping: het dakterras met het bronzen beeld van aartsengel Michaël en een schitterend uitzicht over Rome

De Engelenbrug

Castel Sant’Angelo wordt met de andere zijde van de Tiber verbonden door de Ponte Sant’ Angelo, oftewel de Engelenbrug. Op de brug staan aan beide zijdes vijf engelen die gemaakt zijn door leerlingen van Bernini. De engelen dragen voorwerpen die te maken hebben met de lijdensweg van Jezus.

Engelenburcht tickets


Video: Castel Sant'Angelo vanuit de lucht

 


Waar ligt de Engelenburcht in Rome?

castel sant angelo tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."