San Giovanni in Laterano Rome
De aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome
De ‘Arcibasilica di San Giovanni in Laterano’, oftewel de aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome bezoeken? Alle info over deze kerk, de Scala Sancta en het Lateraanse Paleis in Rome.
Info & Tickets Sint-Jan van Lateranen |
|
Adres | Piazza del Laterano, 4 Rome |
Metro | Metrohalte San Giovanni (Lijn A) |
Tickets | U kunt de basiliek gratis te bezoeken. Voor het bezoeken van het museum, Sancta Sanctorum, klooster en doopkapel moet u een combiticket (incl. audiogids) kopen. U kunt dit combiticket online kopen. Naast de basiliek ligt ook het Lateraanse Paleis. Dit paleis diende als residentie voor pausen in de vroege middeleeuwen voordat ze hun zetel verplaatsten naar het Vaticaan. U kunt dit bisschopshuis alleen bezoeken met deze rondleiding met gids. 2. Tour Lateraanse Paleis |
Openingstijden |
|
Kleding | Veel kerken in Rome hebben kledingvoorschriften. Bedek uw knieën en schouders en draag geen slippers. |
Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen
De ‘Arcibasilica di San Giovanni in Laterano’, oftewel de aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen werd gesticht in 313 onder keizer Constantijn de Grote. Keizer Constantijn was de keizer die met het ‘Edict van Milaan’ in 313 vrijheid van godsdienst toestond in het Romeinse Rijk en dus ook het Christendom. De kerk had oorspronkelijk ook de functie als pauselijke residentie. De kerk verloor, mede veroorzaakt door een aantal branden, deze functie na de pauselijke terugkeer uit Avignon (1309-1377). De kerk behield echter naast de Sint-Pietersbasiliek zijn functie als één van de vier Pauselijke kerken van Rome (de andere twee Pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore en de San Paolo Fuori le Mura). Opmerkelijk is wel dat deze kerk dé kathedraal is van het bisdom Rome en het hiermee technisch gezien de status van belangrijkste kerk van Rome verdient.
De basiliek is het oudste kerkgebouw van Rome, maar na een zware aardbeving in 896 is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke basiliek. Pas in 1650 is in opdracht van paus Innocentius X de kerk grondig herbouwd door architect Borromini naar het huidige barokke uiterlijk. Daarna kreeg de kerk pas in de 18e eeuw zijn schitterende gevel met 15 beelden van Alessandro Galilei. Het enige middeleeuwse restant aan de kerk in de achthoekige doopkapel uit de 5e eeuw. De naam ‘Laterano’ is afgeleid van de familienaam ‘Lateranus’. De kerk is namelijk gebouwd in de tuinen van het voormalige paleis van de adelijke familie van Plautius Lateranus. Onder keizer Nero werd hij ter dood veroordeeld wegens het laten onderduiken van Christenen in zijn paleis en werd het paleis in beslag genomen door keizer Nero. Drie eeuwen later gaf keizer Constantijn het paleis terug aan de paus Miltiades, waarna het paleis gebruikt werd als woning voor de paus.
Bezienswaardigheden in basiliek
Enkele bezienswaardigheden in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen:
- Midden in de kerk staat het gotische versierde pauselijke altaar met achter het gouden traliewerk relikwieën van Paulus en Petrus.
- Daarnaast ziet u in de kerk twaalf standbeelden die de apostelen voorstellen en het werk zijn van leerlingen van Bernini.
- De fresco’s op het plafond zijn een ontwerp van Michelangelo, maar zijn echter uitgevoerd door zijn leerling Giacamo della Porta.
- De groene centrale deuren van de kerk komen oorspronkelijk van het senaatsgebouw op het Forum Romanum.
- De kerk bevat zes pauselijke graven: paus Sergius IV (1009-1012), paus Alexander III (1159-1181), paus Innocentius III (1198-1216), paus Martinus V (1417-1431), paus Clemens XII (1730-1740) en paus Leo XII (1878-1903).
Piazza San Giovanni in Laterano
Op het plein Piazza San Giovanni in Laterno staat een van de grootste en oudste obelisken van Rome. Verder staat tegenover de basiliek de Scala Sancta (‘Heilige Trap’). Deze trap zou oorspronkelijk onderdeel geweest zijn van het hoofdkwartier van Pontius Pilatus in Jeruzalem. Jezus zou hier zelf overheen gelopen hebben en is later als relikwie naar Rome overgebracht. Deze trap in Rome leidt naar het ‘Heilige der Heiligen’ en gelovigen beklimmen de trap op hun knieën, waar ze sinds paus Pius VII een aflaat mee kunnen verkrijgen.
Lateraanse Paleis
Naast de basiliek ligt het Lateraanse Paleis. Het Lateraanse paleis diende als residentie voor pausen in de vroege middeleeuwen voordat ze hun zetel verplaatsten naar het Vaticaan. Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd in de 1e eeuw na Christus, maar onderging in de loop van de tijd verschillende renovaties en reconstructies. Het heeft een rijke geschiedenis als zetel van de pauselijke macht en is vaak het toneel geweest van belangrijke gebeurtenissen in de kerkelijke geschiedenis, zoals concilies en kroningen. Het Lateraanse Paleis staat ook bekend om zijn architectonische pracht en historische betekenis. Het paleis is alleen te bezoeken met een rondleiding.