Rome / Bezienswaardigheden / Basilica di San Clemente al Laterano

Basilica di San Clemente Rome

De Basilica di San Clemente al Laterano in Rome

San Clemente al Laterano Rome

De Basilica di San Clemente al Laterano is een bijzondere kerk in Rome. Aangezien meerdere kerkgebouwen over elkaar heen zijn gebouwd, kunt u via de opgravingen meer leren over de geschiedenis van de basiliek.

Info basiliek San Clemente al Laterano

Adres Via di San Giovanni in Laterano Rome
Metro Halte Colosseo (Lijn B)
Entree De basiliek is gratis te bezoeken. Toegang tot de opgravingen van de onderste twee bouwlagen kost 10 euro (tot 16 jaar gratis), reserveren noodzakelijk via de officiële website.
Openingstijden opgravingen
  • Maandag t/m zaterdag: 10:00 – 12:30 en 15:00 – 17:30 uur
  • Zon,- en feestdagen: 12:00 – 17:30 uur
Kleding Veel kerken in Rome hebben kledingvoorschriften. Bedek uw knieën en schouders en draag geen slippers.
Website Officiële website

Basiliek San Clemente al Laterano

Deze minder toeristische basiliek San Clemente al Laterano vertelt de geschiedenis van Rome aan de hand van de verschillende lagen van de kerk. De huidige kerk ‘San Clemente’, gewijd aan paus Clemens I, werd in de 12e eeuw over een kerk uit de 4e eeuw gebouwd, waaronder weer tal van Romeinse funderingen zijn gevonden.

basiliek San Clemente al LateranoIngang basiliek San Clemente al Laterano
san clemente romeInterieur van San Clemente

Verschillende lagen 'San Clemente'

De huidige basiliek is er één uit velen in Rome en is niet de hoofdreden van uw bezoek, maar onder deze kerk op twintig meter diepte liggen restanten van woningen uit de Romeinse tijd (500 – 27 v. Chr.). De woningen moeten tijdens een grote brand in de periode van keizer Nero zijn verwoest en werden later als fundering gebruikt.

Op deze fundering is op zeven meter diepte weer een groot woonhuis gevonden uit de 1e eeuw. Deze woning deed in deze periode dienst als schuilkerk van de toenmalige paus Clemens aangezien er destijds nog geen vrijheid van godsdienst was.

In de 4e eeuw, toen er vrijheid van godsdienst was, is er bovenop de schuilkerk een basiliek gebouwd. De kerk werd gewijd aan de tombe van de Heilige Clemens, die de derde opvolger van Petrus als paus was. Kenmerkend voor deze basiliek was dat deze rijk versierd was door schilders en beeldhouwers.

In 1084 werd de kerk flink verwoest door plunderingen van de Noormannen, waarna in de 12e eeuw paus Paschalis II een nieuwe kerk liet bouwen bovenop de oude. Voor een goede fundering werden wel delen van de oude kerk dicht gemetseld en volgestort.

Sinds 1862 zijn er volop opgravingen geweest om oude structuren, mozaïeken en fresco’s van de onderkerk weer zichtbaar te maken. Tijdens een bezoek aan de kerk daalt u af naar de verschillende lagen van de geschiedenis.


Waar ligt de San Clemente in Rome?

San Clemente Rome
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."