Rome / Bezienswaardigheden / Capitolijnse Musea

Capitolijnse Musea in Rome

De Musei Capitolini gelegen aan Piazza del Campidoglio

Capitolijnse Musea Rome

De Capitolijnse Musea, ook wel ‘Musei Capitolini’ zijn een aantal musea gelegen aan het Piazza del Campidoglio in Rome met een grote collectie beelden, schilderijen en voorwerpen uit de geschiedenis van Rome.

Info Capitolijnse Musea bezoeken

Adres Piazza del Campidoglio 1 Rome
Metro Metrohalte Colosseo (Lijn B), daarna nog bijna een kilometer lopen
Tickets
  • Regulier ticket vanaf € 10,50 (Boek tickets online)
  • Regulier ticket + tentoonstelling € 16,00
  • Tot 6 jaar: gratis entree
Openingstijden
  • Dagelijks van 9:30 – 19:30 uur
  • 24 en 31 december van 9:30 - 14:00 uur
  • Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december
Website www.museicapitolini.org

Musei Capitolini

De Capitolijnse Musea, ook wel ‘Musei Capitolini’ zijn een aantal musea gelegen aan het Piazza del Campidoglio (naar het ontwerp van Michelangelo) in de gebouwen van het Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuevo. Beide gebouwen zijn ondergronds met een gang verbonden. Zoals de naam van het museum al aangeeft ligt dit museum op het Capitool, een van de zeven heuvels van Rome.

De oprichting van de Capitolijnse Musea is terug te voeren tot 1471, toen Paus Sixtus IV een groep bronzen beelden van grote symbolische waarde schonk aan het Volk van Rome. De collecties van beelden, schilderijen en andere voorwerpen zijn nauw verbonden met de stad Rome en de meeste exposities komen uit de stad zelf.

Palazzo dei Conservatori

In het Palazzo dei Conservatori zijn een aantal bekende beelden te vinden, waaronder het symbool van Rome; de wolvin die de tweeling Romulus en Remus zoogt. Het Palazzo heeft een mooie binnenhof met monumentale beelden zoals resten van het standbeeld van keizer Constantijn. Een ander topstuk is het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. Ook treft u op de tweede verdieping in de Pinacotheek een collectie van meesterwerken aan van o.a. Caravaggio, Titiaan, Rubens en Van Dyck. Een ander bekend beeld uit de eerste eeuw is ‘Lo Spinario’, een bronzen beeld van een naakte jongen die een doorn uit zijn voet haalt.

Capitolijnse MuseaDe Musei Capitolini in Rome
Musei CapitoliniHet beeld van de Stervende Galliër in het Capitolijns museum

Palazzo Nuovo

In dit gebouw treft u vooral klassieke beeldhouwkunst, zoals het beeld van de Stervende Galliër, de Venus Capitolina en de beeldengroep van Amor en Psyche. Verder treft u tal van andere beelden van Romeinse kiezers en filosofen.

Centrale Montemartini

Een groot deel van de collectie van de Capitolijnse musea is tegenwoordig ondergebracht in een oude elektriciteitscentrale, de ‘Centrale Montemartini’ gelegen aan de Via Ostiense. Het gebouw is een bijzondere combinatie geworden van oude machines omgeven door marmeren beelden. Dit gebouw ligt echter op redelijke afstand van het stadscentrum, waardoor het minder voor de hand ligt dit deel te bezoeken tijdens uw stedentrip.


Video: Capitolijnse Musea

 


Waar liggen de Capitolijnse Musea in Rome?

Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 258 reviews
3 mei 2021 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome dankzij det leuke tips over de activiteiten en bezienswaardigheden van Rome."