Rome / Bezienswaardigheden / Trevifontein

Trevifontein Rome

De 'Fontana di Trevi', de bekendste fontein in Rome

Trevi fontein Rome

De Trevifontein, ook wel 'Fontana di Trevi' is de bekendste fontein van Rome en misschien wel ter wereld. Alle info voor het bezoeken van deze fontein uit de 18e eeuw.

Info & Tickets Trevifontein bezoeken

Adres Piazzi di Trevi Rome
Metro Halte Barberini (Lijn A), daarna nog 500 meter lopen vanaf de metro
Openingstijden U kunt de fontein zowel overdag gratis bezoeken, maar ook ’s avonds wanneer deze mooi belicht is.
Bijzonder U kunt vlakbij de Trevifontein ook deze ondergrondse tour maken door de archeologische opgravingen 9 meter onder de grond van het Trevi-district (meer info en reserveren).

Fontana di Trevi bezoeken

De ‘Fontana di Trevi’, oftewel de Trevifontein is misschien wel de beroemdste fontein ter wereld en zeker van Rome. De barokke fontein op het plein Piazza di Trevi werd in opdracht van paus Clemens XII ontworpen in eerste instantie door Bernini en pas 50 jaar later gebouwd en (minder duur) herontworpen door de architect Nicola Salvi. De bouw duurde maar liefst van 1732 tot 1762. Zijn bekendheid heeft de fontein mede te danken aan de vele films waarin de Trevifontein decor was, zoals La Dolce Vita, Angels and Demons, The Lizzie McGuire Movie en Roman Holiday.

De bijna 30 meter hoge Trevifontein is gebouwd tegen de achterzijde van het gebouw van Palazzo Poli en centraal onder de triomfboog staat het standbeeld van de zeegod Neptunus, die op zijn schelpvormige strijdwagen door twee paarden met vleugels en tritons (jonge zeegoden) naar de zee wordt getrokken. Een van de paarden is rustig en gehoorzaam, het andere paard is onstuimig. Hiermee symboliseren ze de wisselende getijden van de zee. De twee beelden in de nissen (gemaakt door Filippo della Valle) naast Neptunus beelden links de Overvloed en rechts Gezondheid uit. De naam ‘Trevi’ is afgeleid van tre via, oftewel drie wegen. Vroeger kwamen op de plek van de fontein drie wegen bijeen.

Trevifontein Gooi een muntje in de Trevifontein
Fontana di Trevi RomeDe Trevifontein in Rome

Muntjes in de Trevifontein

Traditie bij de fontein is een muntje in de fontein te werpen (doe dit met uw ogen dicht en gooi met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water). Volgens de legende zal u als gooier van de munt ooit terugkeren naar Rome. Gooit u twee muntjes in de fontein? Dan zult u uw liefde gaan vinden in Rome. Wilt u liever trouwen (of scheiden)? Gooi dan drie muntjes in de Fontana di Trevi. Wekelijks maakt de gemeente Rome de fontein schoon en schenkt een groot deel van de opbrengst (1,4 miljoen euro per jaar) aan een goed doel dat arme gezinnen helpt.

Wandeltours in de omgeving van de Trevifontein


Video: Fontana di Trevi

 


Waar ligt de Trevi-fontein in Rome?

De Trevifontein, in het Italiaans Fontana di Trevi genoemd, bevindt zich in het stadscentrum van Rome. Het is gelegen aan Piazza di Trevi in de wijk Trevi, met name op de kruising van drie straten: Via delle Muratte, Via dei Crociferi en Via Poli. De Trevifontein is een van de beroemdste fonteinen ter wereld en staat bekend om zijn grootse barokke stijl en het iconische beeldhouwwerk van Neptunus, de Romeinse god van de zee, omringd door andere mythische figuren. Bezoekers gooien traditioneel een muntje in de fontein, in de overtuiging dat dit hun terugkeer naar Rome zal verzekeren. De fontein is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (500 meter van metrostation Barberini) en ligt op loopafstand van andere opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals de Spaanse Stappen en het Pantheon.

Fontein Rome
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."