Rome / Bezienswaardigheden / Catacomben

6x Catacomben Rome

De ondergrondse begraafplaatsen: catacomben van Rome bezoeken

Catacomben Rome

Buiten het oude stadscentrum zijn tientallen ondergrondse begraafplaatsen, oftewel de Catacomben van Rome bezoeken. Zes catacomben kunt u bezoeken: de Catacombe van Sint-Calixtus, Sint-Sebastiaan, Domotilla, Priscilla en die van Marcellinus en Petrus.

De catacomben van Rome, de ondergrondse begraafplaatsen

De stad Rome is doordrenkt van geschiedenis en cultuur uit een ver verleden, waaronder de bekende catacomben van Rome. Meer dan 40 verschillende complexen van catacomben liggen verspreid onder het oppervlak van deze oude stad Rome. Deze ondergrondse begraafplaatsen hebben jarenlang gediend als laatste rustplaatsen voor christenen en andere gelovigen. De catacomben van Rome kun je omschrijven als een enorm netwerk van ondergrondse tunnels en grafkamers die vroeger eeuwenlang werden gebruikt voor het begraven van overledenen. De meeste van deze begraafplaatsen fungeerden oorspronkelijk als familiegraven voor rijke Romeinen, maar het waren vooral de christenen die de catacomben beroemd maakten. De vroege christenen hebben de catacomben namelijk gebruikt als heilige rustplaatsen. Tegenwoordig geven de catacomben ons een bijzondere kijk op hoe het er vroeger aan toeging en wat mensen toen geloofden.

San-Calisto catacomben RomeToegang tot de Catacombe van Sint-Calixtus (San-Calisto)
Catacombe di San SebastianoCatacombes aan de Via Appia bij Basilica di San Sebastiano

Geschiedenis catacomben in Rome

Deze ondergrondse begraafplaatsen begonnen ongeveer 1.800 jaar geleden. Eerst werden de catacomben gebruikt om familieleden te begraven, maar later - toen het christendom belangrijker werd - werden de catacomben beschouwd als een speciale plaats voor christenen. Het was een plek waar christenen samenkwamen om te bidden. Aan de binnenkant van de meeste catacomben zijn er mooie schilderingen en teksten die laten zien wat mensen toen geloofden en hoe het leven er vroeger uit zag. In Rome zijn er talloze, zelfs meer dan 40 catacomben. Elke catacombe heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. Sommige catacomben fungeerden oorspronkelijk familiegraven, terwijl anderen later werden gebruikt door christenen als heilige plaatsen.

Catacomben van Rome bezoeken

Slechts 6 catacomben in Rome zijn toegankelijk voor publiek en dit dan altijd met een verplichte rondleiding. De catacomben waar reizigers graag naartoe gaan om meer over het verre verleden te leren zijn de catacombe van Sint-Calixtus, de catacombe van Sint-Sebastiaan, de catacombe van Domitilla, de catacombe van Priscilla en de catacombe van Marcellinus en Petrus. Tijdens deze rondleiding door de smalle tunnels en kamers ziet u talloze tekeningen en symbolen over levens en overtuigingen van de mensen die er werden begraven.

Tours langs catacomben van Rome

Catacomben vlakbij de Via Appia

1. Catacomben van Sint-Calixtus (San-Calisto)

 • Adres: Via Appia Antica, 110/126
 • Tickets: vanaf 15 euro, maar alleen te bezoeken met een rondleiding (rondleiding reserveren)
 • Tip: Weet u niet welke catacomben u voor de eerste keer moet bezoeken? Dan kunt u het beste deze catacomben van San-Calisto bezoeken en dit combineren met de Via Appia.

Eén van de meest bekende en unieke catacomben in Rome is die van Sint-Calixtus gelegen aan de Via Appia. Deze catacombe is vernoemd naar paus Calixtus I. Het gaat om een catacombe met wel duizenden graven, waaronder die van verschillende pausen en martelaren uit het verleden. In de tunnels en de kamers zijn fresco's en inscripties te lezen waarbij u meer kunt leren over het christendom en het spirituele leven van die periode. Deze catacombe wordt beschouwd als een heilige plek waar vroege christenen bijeenkwamen om hun geloof te eerbieden. Wanneer u voor de eerste keer een catacombe in Rome wilt bezoeken is dit de beste keuze om mee te beginnen.

2. Catacomben van Sint-Sebastiaan

 • Adres: Via Appia Antica, 136
 • Tickets: vanaf 15 euro, maar alleen te bezoeken met een rondleiding (rondleiding reserveren)

De catacombe van Sint-Sebastiaan is vernoemd naar de christelijke martelaar Sint-Sebastiaan. Het gaat om één van de oudste catacomben in Rome met unieke architecturale kenmerken en is gelegen aan de Via Appia. Boven op de catacomben van Sint-Sebastiaan is een basiliek gebouwd. De catacombe van Sint-Sebastiaan was vroeger een heilige plek voor aanbidding en gebed. Deze catacombe heeft een bijzondere betekenis omdat Sint-Sebastiaan een belangrijk symbool werd van moed en geloof tijdens de Romeinse periode.

3. Catacomben van Domitilla

 • Adres: Via delle Sette Chiese, 282
 • Tickets: vanaf 15 euro, maar alleen te bezoeken met een rondleiding (rondleiding reserveren)

In de catacombe van Domitilla vind je talloze kamers en tunnels dat ooit dienden als rustplaats voor leden van de familie van de keizer en andere prominente Romeinen. De catacombe van Domitilla staat bekend om de fresco's en sculpturen in verschillende stijlen en onderwerpen. Er is overigens ook en ondergrondse basiliek die vroeger werd gebruikt voor liturgische vieringen. In deze catacomben van Rome kwamen vroeger veel mensen samen om te bidden, maar ook om hun geloof uitgebreid te vieren.

Overige catacomben in Rome

4. Catacomben van Priscilla

 • Adres: Via Salaria, 430
 • Tickets: vanaf 15 euro, maar alleen te bezoeken met een rondleiding (rondleiding reserveren)

De catacombe van Priscilla is wereldwijd bekend om de prachtige fresco's, variërend van Bijbelse stukken tot portretten van heilige personen. Deze catacombe is vernoemd naar een adellijke vrouw die Priscilla heette. Priscilla heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld in de christelijke gemeenschap van die tijd. Naast grafkamers vind je in deze catacombe ook een kubusvormige ruimte, ook wel de ‘Cappella dei Sacramenti’ genoemd. De fresco's in de catacombe van Priscilla bieden meer inzicht in hoe het geloof vroeger werd uitgebeeld en gevierd.

5. Catacomben van Marcellinus en Petrus

 • Adres: Via Casilina
 • Tickets: vanaf 15 euro, maar alleen te bezoeken met een rondleiding (rondleiding reserveren)

De catacombe van Marcellinus en Petrus, ook wel bekend als Catacombe ad Duas Lauros, is special ontworpen en gebouwd in naam van de heiligen Marcellinus en Petrus. Deze catacombe van Marcellinus en Petrus is populair om de goed bewaard gebleven fresco's met Bijbelse inscripties en christelijke symbolen.

6. Catacomben van St. Agnes

 • Adres: Via Nomentana, 349
 • Tickets: vanaf 15 euro, maar alleen te bezoeken met een rondleiding (rondleiding reserveren)

De catacomben zijn genoemd naar de heilige Agnes, een jonge christelijke martelaar die in 304 na Christus stierf. Ze wordt vaak afgebeeld met een lam als symbool van haar onschuld. Haar graf en de ruimtes eromheen in de catacombe van St. Agnes zijn belangrijke bedevaartsoorden voor christenen. De catacomben bestaan uit een complex netwerk van ondergrondse gangen en kamers die zijn uitgehouwen in de zachte tufsteen onder Rome. Ze bevatten grafkamers (cubicula), nissen waarin lichamen werden geplaatst, en soms fresco's en inscripties ter herdenking van de overledenen.

Georganiseerd tours langs ondergronds Rome

U kunt er voor kiezen slechts één catacombe te bezoeken, maar er zijn ook verschillende tours die meerdere ondergrondse locaties in Rome bezoeken. Een gids kan interessante verhalen delen, details uitleggen en je begeleiden door de tunnels en kamers. Op deze manier zorg je voor een onvergetelijke, diepgaandere en boeiendere ervaring.

Video: Hidden History of the Catacombs of Rome

 


Waar liggen de Catacomben in Rome?

catacomben rome
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."