Rome / Bezienswaardigheden / Vaticaanse musea

Sixtijnse Kapel - Vaticaanse Musea

De Vaticaanse musea en Sixtijnse Kapel bezoeken in Vaticaanstad

Vaticaanse musea

Alle info over de Vaticaanse Musea, waarbij u een bezoek brengt aan de beroemde Sixtijnse Kapel (Capella Sistina). Meer tips en tickets voor de musea van Vaticaanstad.

Info Vaticaanse musea & Sixtijnse Kapel

Adres Viale Vaticano
Metro Cipro-Musei Vaticani (Lijn A)
Tickets
 • Volwassenen, vanaf € 21,00 (reserveer online)
 • 6 – 17 jaar, vanaf € 14
 • 0 – 5 jaar gratis
 • Audioguide € 4,00

Tip: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waar u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pieter, Sixtijnse Kapel tickets). Deze stadspas kan u tijd en geld besparen. Meer info over de Rome Tourist Card.

Waarschuwing: Wachtrijen voor de Vaticaanse musea zijn extreem lang. U staat waarschijnlijk twee uur in de wachtrij in de volle zon en in het hoogseizoen is het mogelijk uitverkocht. Als er één attractie in Rome is waar ik u met stip aanraad skip the line-tickets te reserveren dan zijn het de Vaticaanse musea met de Sixtijnse kapel tour. Prijzen en beschikbaarheid verschillen enorm per aanbieder, vergelijk daarom goed onderstaande twee betrouwbare aanbieders:

Tiqets Getyourguide Misschien zijn de volgende ticket-opties ook interessant voor u:
 • Wilt u ook de Sint-Pietersbasiliek bezoeken? Losse tickets voor de Sint-Pietersbasiliek boekt u hier of u kunt kiezen voor een combiticket met de voordelige Vatican City Pack.
 • Wilt u een rondleiding met gids door zowel de Sixtijnse kapel als de Sint-Pietersbasiliek? Meer info over deze rondleiding met Engelstalige gids.
Tijden
 • Maandag t/m donderdag: 8.30 - 18.30 uur (laatste toegang 16.30 uur)
 • Vrijdag en zaterdag: 8.30 - 22.30 uur (laatste toegang om 20.30 uur)
 • Gesloten: zondagen en 16 augustus
Kleding Draag gepaste kleding. De knieën moeten volledig bedekt zijn, net als uw schouders. Ook slippers zijn verboden.

Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea (‘I Museu Vaticani’) zijn een van de grootste musea ter wereld met een enorme collectie variërend van kunstschatten uit de Romeinse en Egyptische oudheid, religieuze voorwerpen, prachtig beschilderde kamers en zelfs moderne kunst. De 26 verschillende ‘musea’ van het Vaticaan zijn gevestigd in een complex van meerdere Apostolische paleizen en zijn met stip het populairste museum in Rome, mede vanwege de beroemde Sixtijnse kapel. Tijdens uw bezoek zult u zich verwonderen over de vele kunstschatten die de pausen hier, verdeeld over 54 zalen, sinds de 16e eeuw verzameld hebben.

Sixtijnse kapel

Hoogtepunt van de route door het Vaticaanse museum is een bezoek aan de Sixtijnse kapel (Capella Sistina). De naam is afgeleid van de oprichter van de kapel, paus Sixtus IV. Het indrukwekkende plafond van deze 15e eeuwse Sixtijnse kapel werd in de 16e eeuw geschilderd door Michelangelo en beeld o.a. het scheppingsverhaal en de zondvloed uit. De zijmuren zijn eveneens prachtig met schilderingen over het leven van Jezus gemaakt door o.a. Ghirlandaio, Botticelli, Perugino en Pinturicchio. Verder treft u op de muur achter het altaar Michelangelo’s schildering van het ‘Laatste Oordeel’. De Sixtijnse kapel is vooral bekend als de ruimte waar de kardinalen in conclaaf bijeen komen voor het kiezen van de nieuwe paus. Bij de verkiezing van een nieuwe paus komt er tweemaal daags rook uit de schoorsteen van de kapel. Witte rook wanneer de nieuwe paus is gekozen, zwarte rook als de kardinalen niet geslaagd zijn in hun missie.

Sixtijnse KapelbezoekenDe Sixtijnse Kapel
Entree Vaticaanse musea Entree Vaticaanse musea

Andere hoogtepunten van de Vaticaanse musea

Wanneer u veel te weten wilt komen over de achtergrond van alle werken in de Vaticaanse musea is het aan te raden een audioguide te gebruiken. Wilt u sneller door het museum dan zijn dit, naast uiteraard de Sixtijnse kapel, de belangrijkste zalen en werken in de Vaticaanse musea die u niet mag missen:

 • Stanza della Segnatura: Deze zaal ligt op de tweede verdieping en oorspronkelijk de bibliotheek van paus Julius II, maar werd later gebruikt als kerkelijk tribunaal. Deze zaal is vanwege de schilderingen van Rafael Santi een hoogtepunt van het Vaticaan.
 • Stanze di Raffaello: Deze kamers op de eerste verdieping zijn versierd door Rafaël Santi in opdracht van Paus Julius II. De schilderingen vertegenwoordigen de theologie, filosofie, poëzie en rechten. Zo beeldt de beroemde schildering van de ’School van Athene’ uit 1509 de filosofie uit met de filosofen Plato en Aristoteles centraal afgebeeld.
 • Laocoöngroep: Een marmeren beeldengroep uit 40 – 20 v. Chr. die de Trojaanse priester Laocoön en zijn zonen uitbeeldt. Volgens de overlevring wilde de priester voorkomen dat de stad het paard van Troje binnehaalde. In het standbeeld wordt Laocoön gewurgd door de slangen van Poseidon.
 • La Galleria della Carte geografiche: Op de eerste verdieping ligt de 16e eeuwse kaartengallerij met enorme topografische kaarten op de wanden en het plafond. De 40 schitterende wandpanelen zijn het werk van Ignazio Danti.
 • De Vaticaanse Pinacotheek: Op de begane grond is een grote collectie wandkleden en schilderijen van het Vaticaan met werken van grote meesters als Caravaggio, Leonardo da Vinci, Titaan en Rafaël Santi.
Vaticaanse Musea bezoekenDe Vaticaanse Musea bezoeken
museum Vaticaanstad & Sixtijnse KapelKaartengallerij van Vaticaans museum

Video: Vaticaan & Sixtijnse Kapel

 


Waar liggen de Vaticaanse musea in Rome?

FAQ Vaticaanse musea bezoeken

Moet ik tickets kopen voor de Vaticaanse Musea?

Zonder tickets is het niet mogelijk de Vaticaanse musea te bezoeken. Per uur worden een beperkt aantal bezoekers toegelaten en door de enorme populariteit van de Vaticaanse musea is het sterk aanbevolen vooraf tickets te reserveren, waarmee u uw bezoek kunt veilig stellen op uw gewenste tijdslot en als grote voordeel lange wachtrijen zult voorkomen.

Moet ik tickets kopen voor de Sixtijnse Kapel?

De Sixtijnse Kapel is onderdeel van de Vaticaanse musea. Voor het bezoeken van de Sixtijnse Kapel heeft u een regulier toegangsticket nodig, waarbij de kapel inbegrepen is.

Kan ik een rondleiding met gids boeken?

Op deze pagina leest u meer over het boeken van rondleidingen met een gids.

Gelden er kledingvoorschriften in de Vaticaanse Musea?

Draag gepaste kleding. De knieën moeten volledig bedekt zijn, net als uw schouders. Ook slippers zijn verboden.

Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 258 reviews
13 januari 2021 Marit: "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome dankzij det leuke tips over de activiteiten en bezienswaardigheden van Rome."