Rome / Bezienswaardigheden / Vaticaanse musea

Sixtijnse Kapel Vaticaan

De Vaticaanse musea & De Sixtijnse Kapel bezoeken

Vaticaanse musea

Alle info over de Vaticaanse Musea, waarbij u een bezoek brengt aan de beroemde Sixtijnse Kapel (Capella Sistina). Meer tips en tickets voor de musea van Vaticaanstad.

Info Vaticaanse musea & Sixtijnse Kapel

Adres Viale Vaticano
Metro Cipro-Musei Vaticani (Lijn A)
Tickets
 • Volwassenen € 27,- (Tip: reserveer hier online)
 • 6 – 17 jaar en studenten (tot 25 jaar én op vertoon studentenkaart) € 21,-
 • 0 – 5 jaar gratis
 • Audioguide € 4,-

Waarschuwing: Wachtrijen voor de Vaticaanse musea zijn extreem lang. U staat waarschijnlijk twee uur in de wachtrij in de volle zon. Als er één attractie in Rome is waar ik u met stip aanraad skip the line-tickets te reserveren dan zijn het de Vaticaanse musea met de Sixtijnse kapel. Boek uw tickets hier:

Tickets reserveren Misschien zijn de volgende ticket-opties ook interessant voor u:
 • Gebruikt u ook de hop on hop of bus? Dan is dit combi-ticket voor u voordeliger.
 • VIP Entree: bezoek exclusief in een kleine groep de Sixtijnse Kapel voordat het museum officiëel is geopend. Meer info.
 • Wilt u een rondleiding met Nederlandse gids door zowel de Sixtijnse kapel als de Sint-Pietersbasiliek? Meer info. Of hier een goedkopere rondleiding met Engelstalige gids.
 • Tickets voor de Sint-Pietersbasiliek boekt u hier.
 • Tip: De populaire Rome City Pass is een combi-kaart waar u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Sint-Pieter, Hop on hop off bus, Sixtijnse Kapel). Meer info over de Rome City Pass.
Openings-tijden
 • Maandag t/m zaterdag 9:00 – 18:00 uur (laatste entree 16:00 uur)
 • De laatste zondag van de maand, gratis entree, 9:00 – 14:00 uur (laatste entree 12:30 uur)
 • Gesloten op de rest van de zondagen, 1 en 6 januari, 9 maart, 2 april, 1 mei, 29 juni, 14 en 15 augustus, 1 november, 8, 25 en 26 december
Kleding Draag gepaste kleding. De knieën moeten volledig bedekt zijn, net als uw schouders. Ook slippers zijn verboden.

Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea (‘I Museu Vaticani’) zijn een van de grootste musea ter wereld met een enorme collectie variërend van kunstschatten uit de Romeinse en Egyptische oudheid, religieuze voorwerpen, prachtig beschilderde kamers en zelfs moderne kunst. De 26 verschillende ‘musea’ van het Vaticaan zijn gevestigd in een complex van meerdere Apostolische paleizen en zijn met stip het populairste museum in Rome, mede vanwege de beroemde Sixtijnse kapel. Tijdens uw bezoek zult u zich verwonderen over de vele kunstschatten die de pausen hier, verdeeld over 54 zalen, sinds de 16e eeuw verzameld hebben.

Sixtijnse kapel

Hoogtepunt van de route door het Vaticaanse museum is een bezoek aan de Sixtijnse kapel (Capella Sistina). De naam is afgeleid van de oprichter van de kapel, paus Sixtus IV. Het indrukwekkende plafond van deze 15e eeuwse Sixtijnse kapel werd in de 16e eeuw geschilderd door Michelangelo en beeld o.a. het scheppingsverhaal en de zondvloed uit. De zijmuren zijn eveneens prachtig met schilderingen over het leven van Jezus gemaakt door o.a. Ghirlandaio, Botticelli, Perugino en Pinturicchio. Verder treft u op de muur achter het altaar Michelangelo’s schildering van het ‘Laatste Oordeel’. De Sixtijnse kapel is vooral bekend als de ruimte waar de kardinalen in conclaaf bijeen komen voor het kiezen van de nieuwe paus. Bij de verkiezing van een nieuwe paus komt er tweemaal daags rook uit de schoorsteen van de kapel. Witte rook wanneer de nieuwe paus is gekozen, zwarte rook als de kardinalen niet geslaagd zijn in hun missie.

Sixtijnse KapelbezoekenDe Sixtijnse Kapel stock.adobe.com/ Sergii Figurnyi
Entree Vaticaanse musea Entree Vaticaanse musea stock.adobe.com/ LevT

Andere hoogtepunten van de Vaticaanse musea

Wanneer u veel te weten wilt komen over de achtergrond van alle werken in de Vaticaanse musea is het aan te raden een audioguide te gebruiken. Wilt u sneller door het museum dan zijn dit, naast uiteraard de Sixtijnse kapel, de belangrijkste zalen en werken in de Vaticaanse musea die u niet mag missen:

 • Stanza della Segnatura: Deze zaal ligt op de tweede verdieping en oorspronkelijk de bibliotheek van paus Julius II, maar werd later gebruikt als kerkelijk tribunaal. Deze zaal is vanwege de schilderingen van Rafael Santi een hoogtepunt van het Vaticaan.
 • Stanze di Raffaello: Deze kamers op de eerste verdieping zijn versierd door Rafaël Santi in opdracht van Paus Julius II. De schilderingen vertegenwoordigen de theologie, filosofie, poëzie en rechten. Zo beeldt de beroemde schildering van de ’School van Athene’ uit 1509 de filosofie uit met de filosofen Plato en Aristoteles centraal afgebeeld.
 • Laocoöngroep: Een marmeren beeldengroep uit 40 – 20 v. Chr. die de Trojaanse priester Laocoön en zijn zonen uitbeeldt. Volgens de overlevring wilde de priester voorkomen dat de stad het paard van Troje binnehaalde. In het standbeeld wordt Laocoön gewurgd door de slangen van Poseidon.
 • La Galleria della Carte geografiche: Op de eerste verdieping ligt de 16e eeuwse kaartengallerij met enorme topografische kaarten op de wanden en het plafond. De 40 schitterende wandpanelen zijn het werk van Ignazio Danti.
 • De Vaticaanse Pinacotheek: Op de begane grond is een grote collectie wandkleden en schilderijen van het Vaticaan met werken van grote meesters als Caravaggio, Leonardo da Vinci, Titaan en Rafaël Santi.
Vaticaanse Musea bezoekenDe Vaticaanse Musea bezoeken stock.adobe.com/ whitewizzard
museum Vaticaanstad & Sixtijnse KapelKaartengallerij van Vaticaans museum stock.adobe.com/ lpictures

Video: Vaticaan & Sixtijnse Kapel

 


Waar liggen de Vaticaanse musea in Rome?

Rome bezienswaardigheden