Rome / Bezienswaardigheden / Vaticaanse musea

Sixtijnse Kapel - Vaticaanse Musea

Vaticaan museum en Sixtijnse Kapel bezoeken in Vaticaanstad

Vaticaanse musea

Alle info over de Vaticaanse Musea, waarbij u een bezoek brengt aan de beroemde Sixtijnse Kapel (Capella Sistina). Meer tips en tickets voor de musea van Vaticaanstad.

Info Vaticaanse Musea & Tickets Sixtijnse Kapel

Adres Viale Vaticano
Metro Cipro-Musei Vaticani (Lijn A)
Tickets

📌 Waarschuwing: Bijna alle Vaticaan Museum tickets worden online verkocht. U staat anders waarschijnlijk twee uur in de wachtrij in de volle zon en in het hoogseizoen is het uitverkocht. Als er één attractie in Rome is waar ik u met stip aanraad tickets te reserveren dan zijn het de Vaticaanse musea met de Sixtijnse kapel. Prijzen en beschikbaarheid verschillen per aanbieder, vergelijk daarom goed onderstaande tickets:

📌 Tip: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waarmee u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Engelenburcht en Sixtijnse Kapel tickets). Deze stadspas kan u tijd en geld besparen (Meer info over de Rome Tourist Card).

Optie 1: Getyourguide Optie 2: Tiqets Optie 3: Rome Tourist Card Misschien zijn de volgende ticket-opties ook interessant voor u:
  • Wilt u ook de Sint-Pietersbasiliek bezoeken? Bekijk rondleidingen en tickets Sint-Pietersbasiliek
  • Wilt u een rondleiding met gids door zowel de Sixtijnse kapel als de Sint-Pietersbasiliek? Meer info over deze rondleiding met Engelstalige gids.
Tijden
  • Openingstijden maandag t/m zaterdag: 9.00 - 18.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur)
  • Gesloten: zondag 1 en 6 januari, 11 februari, 19 maart, 18 april, 29 juni, 15 augustus, 1 november, 8 en 26 december
Kleding Draag gepaste kleding in de Sixtijnse Kapel. De knieën moeten volledig bedekt zijn, net als uw schouders. Ook slippers zijn verboden.

Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea (‘I Museu Vaticani’) zijn een van de grootste musea ter wereld met een enorme collectie variërend van kunstschatten uit de Romeinse en Egyptische oudheid, religieuze voorwerpen, prachtig beschilderde kamers en zelfs moderne kunst. De 26 verschillende ‘musea’ van het Vaticaan zijn gevestigd in een complex van meerdere Apostolische paleizen en zijn met stip het populairste museum in Rome, mede vanwege de beroemde Sixtijnse kapel. Tijdens uw bezoek zult u zich verwonderen over de vele kunstschatten die de pausen hier, verdeeld over 54 zalen, sinds de 16e eeuw verzameld hebben.

Sixtijnse kapel bezoeken in het Vaticaan

Hoogtepunt van de route door het Vaticaanse museum is een bezoek aan de Sixtijnse kapel (Capella Sistina). De naam is afgeleid van de oprichter van de kapel, paus Sixtus IV. Het indrukwekkende plafond van deze 15e eeuwse Sixtijnse kapel werd in de 16e eeuw geschilderd door Michelangelo en beeld o.a. het scheppingsverhaal en de zondvloed uit. De zijmuren zijn eveneens prachtig met schilderingen over het leven van Jezus gemaakt door o.a. Ghirlandaio, Botticelli, Perugino en Pinturicchio. Verder treft u op de muur achter het altaar Michelangelo’s schildering van het ‘Laatste Oordeel’. De Sixtijnse kapel is vooral bekend als de ruimte waar de kardinalen in conclaaf bijeen komen voor het kiezen van de nieuwe paus. Bij de verkiezing van een nieuwe paus komt er tweemaal daags rook uit de schoorsteen van de kapel. Witte rook wanneer de nieuwe paus is gekozen, zwarte rook als de kardinalen niet geslaagd zijn in hun missie.

Sixtijnse Kapel bezoekenDe Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad
Vaticaanse musea ticketsEntree Vaticaanse musea in Rome

Andere hoogtepunten van de Vaticaanse musea

Wanneer u veel te weten wilt komen over de achtergrond van alle werken in de Vaticaanse musea is het aan te raden een audioguide te gebruiken. Wilt u sneller door het museum dan zijn dit, naast uiteraard de Sixtijnse kapel, de belangrijkste zalen en werken in de Vaticaanse musea die u niet mag missen:

  • Stanza della Segnatura: Deze zaal ligt op de tweede verdieping en oorspronkelijk de bibliotheek van paus Julius II, maar werd later gebruikt als kerkelijk tribunaal. Deze zaal is vanwege de schilderingen van Rafael Santi een hoogtepunt van het Vaticaan.
  • Stanze di Raffaello: Deze kamers op de eerste verdieping zijn versierd door Rafaël Santi in opdracht van Paus Julius II. De schilderingen vertegenwoordigen de theologie, filosofie, poëzie en rechten. Zo beeldt de beroemde schildering van de ’School van Athene’ uit 1509 de filosofie uit met de filosofen Plato en Aristoteles centraal afgebeeld.
  • Laocoöngroep: Een marmeren beeldengroep uit 40 – 20 v. Chr. die de Trojaanse priester Laocoön en zijn zonen uitbeeldt. Volgens de overlevring wilde de priester voorkomen dat de stad het paard van Troje binnehaalde. In het standbeeld wordt Laocoön gewurgd door de slangen van Poseidon.
  • La Galleria della Carte geografiche: Op de eerste verdieping ligt de 16e eeuwse kaartengallerij met enorme topografische kaarten op de wanden en het plafond. De 40 schitterende wandpanelen zijn het werk van Ignazio Danti.
  • De Vaticaanse Pinacotheek: Op de begane grond is een grote collectie wandkleden en schilderijen van het Vaticaan met werken van grote meesters als Caravaggio, Leonardo da Vinci, Titaan en Rafaël Santi.
Vaticaanse Musea bezoekenMet uw tickets de Vaticaanse Musea bezoeken
museum Vaticaanstad Sixtijnse KapelKaartengallerij van Vaticaans museum

Vaticaanstad Tickets & Rondleidingen

Vanwege de de enorme drukte in het museum van Vaticaanstad is het noodzakelijk vooraf uw Vaticaanstad tickets te reserveren. Kies hieronder het Vaticaan ticket voor uw bezoek:


Video: Vaticaan & Sixtijnse Kapel

 


Waar liggen de Vaticaanse musea in Rome?

De Vaticaanse Musea bevinden zich in Vaticaanstad, de onafhankelijke staat die zich binnen de stad Rome bevindt. Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en is de thuisbasis van de paus en het bestuur van de katholieke kerk. De Vaticaanse Musea zijn gelegen binnen de grenzen van Vaticaanstad, net ten noorden van de Sint-Pietersbasiliek. De hoofdingang van de Vaticaanse Musea is gelegen aan de Viale Vaticano, nabij het Sint-Pietersplein.

FAQ Vaticaanse musea bezoeken

Moet ik tickets kopen voor de Vaticaanse Musea?

Zonder tickets is het niet mogelijk de Vaticaanse musea te bezoeken. Per uur worden een beperkt aantal bezoekers toegelaten en door de enorme populariteit van de Vaticaanse musea is het sterk aanbevolen vooraf Vaticaan museum tickets te reserveren, waarmee u uw bezoek kunt veilig stellen op uw gewenste tijdslot en als grote voordeel lange wachtrijen zult voorkomen.

Moet ik tickets kopen voor de Sixtijnse Kapel?

De Sixtijnse Kapel is onderdeel van de Vaticaanse musea. Voor het bezoeken van de Sixtijnse Kapel heeft u een regulier toegangsticket nodig, waarbij de kapel inbegrepen is.

Kan ik een rondleiding met gids boeken?

Op deze pagina leest u meer over het boeken van rondleidingen met een gids.

Gelden er kledingvoorschriften in de Vaticaanse Musea?

Draag gepaste kleding. De knieën moeten volledig bedekt zijn, net als uw schouders. Ook slippers zijn verboden.

Tickets Vaticaanstad
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."