Rome / Bezienswaardigheden / Via Appia & Catacombes

Via Appia & Catacomben Rome

De Via Appia Antica, één van de oudste wegen in Rome

Via Appia Rome

De Via Appia Antica is een van de oudste wegen van Rome. Aan deze toegangsweg tot de stad kunt u diverse Romeinse bezienswaardigheden zoals de Catacomben van San Callisto bezoeken. Tips hoe u op de Via Appia kunt wandelen of fietsen.

Via Appia bezoeken: fietsen of wandelen

Metro De metrohaltes liggen niet gunstig. Halte Circo Massimo ligt op 1,5 kilometer van het startpunt Porta San Sebastiano. Wilt u een flinke wandeling maken over de Via Appia zou u bijvoorbeeld metrohalte Arco Di Travertino terug kunnen nemen. Deze wandeling is totaal 8 kilometer.
Bus
  • Bus 218 vanaf Piazza San Giovanni in Laterano (1x per uur)
  • Bus 118 vanaf het Colosseum of vanaf Piazza Venezia (3x per uur). Deze bus rijdt over een deel van de Via Appia met o.a. een stop bij de catacomben van San Callisto.
  • Hop on hop off bus: Stap uit bij de Thermen van Caracalla en loop ongeveer 800 meter.
Fiets De handigste manier om de Via Appia te bezoeken is per fiets. Huur zelf een fiets of ga mee op deze georganiseerde fietstour met Nederlandse gids. Ook kunt u deelnemen aan een van onderstaande (engelse) fietstours:
Catacomben Deze catacomben kunt u bezoeken met een rondleiding:
Bijzonderheden Op zondag is de weg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De oudste weg van Rome 'Via Appia'

De Via Appia Antica is een van de oudste wegen van Rome en was een belangrijke toegangsweg tot de stad. De Via Appia liep oorspronkelijk helemaal door tot Brundisium, het huidige Brindisi in de hak van Italië. De kasseienweg is vernoemd naar de consul Appius Claudius Caecus die in 312 voor Christus opdracht gaf voor de bouw van de weg. Destijds met als hoofddoel het sneller te verplaatsen van de troepen tijdens de Tweede Samnitische Oorlog, maar verder ook voor het dagelijks transport van goederen tussen Rome en Campanië.

De kasseienweg heeft ook de bijnaam ‘regina viarium’, oftewel de koningin der wegen. Dit vanwege de enorme importantie van de weg, maar ook vanwege de schoonheid van het landschap waar de Via Appia doorheen loopt. Een deel van de weg (vanaf het Cecelia Metella grafmonument) heeft nog de oude straatstenen, waar u de slijtage van karrensporen nog duidelijk kunt zien. De Via Appia Antica doet bijna romantisch aan met de groene cipressen en vele ruïnes langs de kasseienweg, maar bevat ook vele ondergrondse catacomben.

Via AppiaVia Appia, de oude Romeinse weg
Via Appia bezoeken RomeBegin Via Appia bij Porta San Sebastiano

Bezienswaardigheden & Catacomben Via Appia

Tijdens een tocht over de Via Appia kunt u o.a. de volgende bijzondere bezienswaardigheden en catacomben tegen komen:

  • Vanuit Rome begint de Via Appia vanaf de Porta San Sebastiano. Hier vindt u aan de rechterzijde, in een muur gemetseld, de eerste mijlsteen. Deze mijlstenen zeggen niet alleen iets over de afstanden en bestemmingen, maar ook bijvoorbeeld de belangrijkste opdrachtgever van de bouw.
  • Verderop komt u de ‘Domine Quo Vadis’ kerk tegen. Volgens de legende heeft Jezus hier een ontmoeting met Petrus gehad. Petrus was op dat moment Rome aan het ontvluchten, maar na de ontmoeting met Jezus keerde hij terug naar Rome. In de kerk ligt zelfs een steen waarin een voetafdruk van Jezus zou staan.
  • Vervolgens komt u diverse catacomben en graftombes tegen. Doordat in de Romeinse tijd het verboden was om doden binnen de stadsmuren te begraven, werden er diverse begraafplaatsen langs de uitvalswegen geplaatst. De meest indrukwekkende van deze ondergronde begraafplaatsen (Catacomben van San Callisto) kunt u bezoeken met deze rondleiding; deze catacombe heeft meer dan 170.000 graven. Een andere bekende catacombe is die van Sint-Sebastiaan (rondleiding reserveren), welke te bereiken zijn via de kerk Basilica di San Sebastiano. Dit is een van de zeven belangrijke pelgrimskerken van Rome.

  • Na ongeveer twee kilometer treft u het best bewaarde deel van de Via Appia. Hier ziet u ook de restanten van het Circus van Maxentius, een oude renbaan. De obelisk die oorspronkelijk voor het circus stond is verplaatst naar Piazza Navona.
  • Vanaf deze plek ziet u steeds meer graftombes verschijnen, waarschijnlijk omdat de plekken verder buiten de stad goedkoper waren. De bekendste en grootste is de graftombe van Cecilia Metella, ongeveer vijf kilometer buiten de stad. Zij was de dochter van een belangrijke generaal onder keizer Caesar. De tombe is maandags gesloten.
  • Nog verder treft u Villa Quintili. Dit was een zeer luxe villa en tevens woonhuis van keizer Commodus die meer hield van het leven op het rustige platteland. Deze villa is maandags gesloten.
Via Appia catacomben RomeGraftombe van Cecilia Metella
Basilica di San Sebastiano Via AppiaCatacombes bij de Basilica di San Sebastiano

De Via Appia bezoeken?

Aangezien het interessante deel van de Via Appia zich uitstrekt over vele kilometers is een wandeling niet de handigste manier om de straat te bezoeken. Een aanrader is om dit te doen per fiets en met een gids. U kunt hier een Via Appia Tour boeken waarbij u in drie uur tijd onder leiding van een Nederlandstalige gids de hoogtepunten van de Via Appia bezoekt.

Video: Romeinse Via Appia vanuit de lucht

 


Waar ligt de Via Appia in Rome?

Startpunt voor een bezoek aan de Via Appia is de Porta San Sebastiano. Vanaf hier reist u steeds verder van het centrum van Rome af.

catacomben rome
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."