Rome / Rome bezienswaardigheden

Rome bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Rome, highlights en wat te doen in Rome

Rome bezienswaardigheden

Rome bezienswaardigheden Top 25 en een overzicht van alle must see, musea, attracties en Romeinse gebouwen. Wat is er te doen aan activiteiten, highlights en bezienswaardigheden in Rome Italië?

Rome bezienswaardigheden - 25x Wat te doen in Rome

Wat moet je zien in Rome centrum? Rome is een stad vol musea, pleinen, Romeinse gebouwen en andere highlights. Rome stad heeft meer te bieden dan alleen hoogtepunten als de het Colosseum, het Pantheon en de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Tijdens uw bezoek aan de stad Rome zijn dit de Top 25 meest bekende en must see bezienswaardigheden Rome. Klik op een van de must see highlights voor meer informatie over dit bijzondere monument, museum of attractie en lees meer over 'Wat te doen in Rome':

Colosseum bezienswaardigheden

1. Must see: Colosseum

De nummer 1 bezienswaardigheid van Rome is het Colosseum, oftewel het enorme amfitheater dat in de Romeinse tijd plaats bood aan 65.000 toeschouwers. In de arena van het Colosseum gingen gladiatoren met elkaar en wilde dieren het gevecht aan. In de enorme ‘ruïne’ van het Colosseum kunt u een bezoek brengen aan de tribunes, de arena en ondergrondse ruimtes van dit grootste amfitheater uit de Romeinse tijd.

📌 Let op: Vanwege de enorme bezoekersaantallen is het sterk aanbevolen tickets te reserveren voor het Colosseum.

Trevifontein

2. Trevifontein

De beroemdste fontein van Rome centrum en misschien wel ter wereld is de ‘Fontana di Trevi’. Deze barokke fontein, gelegen op Piazza di Trevi, werd gebouwd in de 18e eeuw en de fontein beeldt de god van de zee, Neptunus, uit op zijn strijdwagen richting de zee. Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een muntje te verwerpen in de Trevifontein, want de gooier van de munt zal ‘ooit terugkeren in Rome’.

Pantheon Rome bezoeken

3. Pantheon

Een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd is het Pantheon. Welke functie het gebouw destijds vervulde is nog steeds niet duidelijk, maar in 608 werd het Pantheon door keizer Hadrianus geschonken aan de paus. De huidige kerk heeft behalve een aantal bijzondere grafmonumenten (o.a. schilder Rafaël en enkele Italiaanse koningen) een opvallende grote én open koepel (oculus). Sinds een tijd heeft u tickets nodig om het Pantheon te bezoeken. Dit hoogtepunt mag niet ontbreken op uw lijstje van 'Wat te doen in Rome centrum'.

Sint-Pietersbasiliek

4. Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek, officieel ‘Basilica di San Pietro in Vaticano’ is het geestelijke centrum van de Katholieke kerk en de residentie van de paus. De enorme basiliek, gelegen in de zelfstandige staat Vaticaanstad en aan het gelijknamige Sint-Pietersplein, is gebouwd op het vermoedelijke graf van Petrus. In de Sint-Pietersbasiliek treft u meesterwerken aan als de baldakijn van Bernini en ‘La Pieta’ van Michelangelo, maar u kunt ook een bezoek brengen aan de cryptes met 148 praalgraven van de pausen. Bereid uw bezoek aan de Sint-Pieter goed voor, aangezien u anders zeer lang in de wachtrij belandt.

Vaticaanse musea & Sixtijnse Kapel

5. Vaticaanse musea & Sixtijnse Kapel

De afgelopen eeuwen hebben de pausen een enorme kunstcollectie opgebouwd, variërend van Romeinse voorwerpen, religieuze relikwieën en tal van schilderijen. In de Vaticaanse musea krijgt u in 54 rijk gedecoreerde zalen een beeld van deze kunschatten van de Katholieke kerk. Hoogtepunt voor veel bezoekers zal de beroemde Sixtijnse Kapel zijn. De kapel met prachtige schilderingen van Michelangelo en vooral bekend van de conclaven om een nieuwe paus te kiezen.

📌 Waarschuwing: Van alle bezienswaardigheden in Rome is dit met stip de attractie met de langste wachtrijen. Tickets online reserveren is echt noodzakelijk om op uw gewenste dag het museum te kunnen bezoeken.

Forum Romanum bezienswaardigheden

6. Forum Romanum & Palatijn

Wat te doen in Rome? Het Forum Romanum was hét centrum van het oude Romeinse Rijk. Tijdens uw bezoek aan het Forum Romanum wandelt u langs de Romeinse opgravingen en het archeologische park van oude tempels, triomfbogen, markthallen en andere belangrijke gebouwen die de keizers hier hebben laten bouwen. Naast het forum ligt de Palatino, de Palatijnse heuvel, waar u de opgravingen van keizerlijke residenties aantreft.

📌 Aanbevolen: de beste manier om het Forum Romanum te bezoeken is met een rondleiding met gids, zodat u de geschiedenis van de archeologische opgravingen beter kunt begrijpen. De meeste tours combineren een bezoek met het Colosseum en de Palatijnse heuvel (vergelijk uw opties voor rondleidingen).

Piazza Navona Rome

7. Piazza Navona

Een van de opvallendste pleinen van Rome Italië is Piazza Navona. Het plein dankt zijn enorm uitgerekte vorm aan zijn oorspronkelijke functie van atletiekstadion in de Romeinse tijd. Bezienswaardigheden op het plein zijn aantal fonteinen, waaronder ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’ van Bernini, een opvallende obelisk en u kunt opgravingen bezoeken van het oude stadion van Domitianus. Daarnaast is Piazza Navona een levendig plein met straatartiesten, cafés en terrassen.

Engelenburcht

8. Castel Sant’Angelo (Engelenburcht)

Oorspronkelijk was het 2e eeuwse Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht, een mausoleum van keizer Hadrianus. Nadat aartsengel Michaël hier in 590 verscheen en een einde maakte aan de pestepidimie liet paus Pius II een groot bronzen beeld van aartsengel Michaël plaatsen op de top van de burcht. De Engelenburcht was mede onderdeel van de verdedigingslinie van Rome en was de plek waar de pausen konden schuilen, aangezien het Vaticaan met een tunnel was verbonden met de Engelenburcht.

Dingen om te doen in Rome Italië:

Galleria Borghese

9. Galleria & Villa Borghese

De naam ‘Villa Borghese’ verwijst naar het grootste en mooiste park van Rome. Ooit was dit het landgoed van de steenrijke kardinaal Scipione Borghese gebouwd rond de gelijknamige villa. Sinds 1903 is het in bezit van de gemeente Rome en dient het als openbaar park. In het park ligt ook de ‘Galleria Borghese’, een museum die de grote privé kunstcollectie van Borghese tentoontstelt. U treft in de galerij beelden en schilderijen van Caravaggio, Rubens, Bernini tot Leonardo da Vinci.

Basilica di Santa Maria Maggiore Rome

10. Basilica di Santa Maria Maggiore

De Basilica Papale di Santa Maria Maggiore is een van de vier pauselijke kerken en de grootste Maria-kerk van Rome. De kerk op de Esquilijn-heuvel stamt uit de 5e eeuw en bevat nog veel authentiek mozaïek en heeft een opvallend gouden plafond. Onder het altaar zouden zelfs splinters van de kribbe van Jezus liggen.

Trastevere highlights

11. Wat te doen in Rome: Trastevere

Aan de overzijde van de rivier de Tiber ligt de oude volkswijk van Rome. Trastevere is een typisch Italiaanse wijk waar u kunt dwalen in het doolhof van smalle steegjes, oude middeleeuwse huisjes aantreft en waar het met name in de avond een levendige bedoeling wordt met de vele restaurants en bars.

Spaanse trappen

12. Spaanse trappen (Piazza di Spagna)

Aan de voet van de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’ liggen de 135 tredes van de Spaanse Trappen. Via de Spaanse Trappen daalt u af naar de Piazza di Spagna, waar u op het plein een opvallende fontein van Pietro Bernini ziet. De 18e eeuwse Spaanse Trappen zijn uitgegroeid tot een toeristische hotspot en bovenaan de trappen heeft u een schitterend uitzicht over Rome.

Monumento a Vittorio Emanuele II

13. Monumento a Vittorio Emanuele II

Aan het plein Piazza Venezia ligt een van de opvallendste gebouwen van Rome, het monument van de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II. Het gebouw is ook bekend onder de naam ‘Altara della Patria’, het altaar van het vaderland en herdenkt de eenwording van Italië. De Romeinen gebruiken verder de bijnamen ‘typmachine’ en ‘bruidstaart’. Het kolossale witte gebouw bevat o.a. een museum en het graf van de onbekende soldaat, welke bewaakt worden door twee militairen.

Basiliek San Giovanni in Laterano

14. Arcibasilica di San Giovanni in Laterano

Het opmerkelijke aan de aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen is, dat de ‘San Giovanni in Laterano’ technisch gezien de status van belangrijkste kerk van Rome bezit. Dit is een van de vier pauselijke basilieken en dé kathedraal van het bisdom Rome. Het barok ogende kerkgebouw heeft door de eeuwen heen flink wat aanpassingen gekregen, waaronder de opvallende gevel met beelden van Alessandro Galilei.

Via Appia

15. Via Appia & Catacomben

De Via Appia Antica is een van de oudste toegangswegen van Rome uit de Romeinse tijd. De weg met enorme kasseien omringd door vele cipressen was destijds bedoeld om handel te drijven en de militaire troepen sneller te verplaatsen. De weg lag net buiten de stadsmuren, waardoor langs de weg vele grafmonumenten en catacomben stonden, zoals de Catacomben van Sint-Calixtus.

📌 Tip: De meest ideale manier om de Via Appia en zijn bezienswaardigheden te bezoeken is met deze Via Appia fietstocht met Nederlandse gids.

Piazza del Popolo bezienswaardigheden

16. Piazza del Popolo

De Piazza del Popolo is een groot neo-klassiek plein uit de 19e eeuw, oorspronkelijk bedoeld om de bezoekers die de stad in het noorden betraden te verwelkomen. Opvallende bezienswaardigheden op het plein zijn de twee identieke kerken die tegenover elkaar gebouwd zijn, de stadspoort ‘Porta del Popolo’, een enorme Egyptische obelisk en de trappen waarmee u de Pincio heuvel kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht.

Wat te doen in Rome

17. Domus Aurea

Domus Aurea zijn de opgravingen van Nero’s ‘Gouden Huis’. Sinds 2014 is het mogelijk een de restanten van dit enorme paleis te bezoeken met gids, en welk op een hele leuke manier, namelijk met deze rondleiding waarbij u te zien krijgt hoe het enorme paleis er destijds uitgezien moet hebben. De tour is alleen beschikbaar op zaterdag en zondag, aangezien de rest van de week nog had gewerkt wordt aan de restauratie. Een minder bekende bezienswaardigheid, maar een van mijn persoonlijke aanraders. Reserveren is noodzakelijk (meer info).

Dingen te doen in Rome

18. Doen: Rome per fiets ontdekken

Een handige manier om veel van Rome te ontdekken is per fiets. Huur zelf een fiets, of nog beter, ga mee met deze fietstour van BajaBikes (of deze tour per E-bike) met een Nederlandstalige gids langs de bezienswaardigheden van Rome. In een dagdeel ziet u vele hoogtepunten en hoort u interessante verhalen over de geschiedenis van Rome. Een echte aanrader! De tours zijn populair, dus wij raden u wel aan vooraf te reserveren (meer info en reserveren fietstours).

Palazzo Colonna

19. Palazzo Colonna of Palazzo Doria Pamphilj

In Rome centrum staan een aantal schitterende stadspaleizen uit de 16e en 17e eeuw. Deze paleizen zijn een en al pracht en praal met overweldigende privécollecties schilderijen en fresco’s. Het is tijdens uw stedentrip de moeite minimaal één paleis met zijn bijbehorende galerieën te bezoeken. Twee paleizen springen er wat mij betreft uit; mocht u op zaterdagochtend in Rome zijn raad ik u met stip Galleria Colonna aan, op andere dagen kunt u Galleria Doria Pamphilj bezoeken.

Basiliek San Clemente al Laterano

20. Basilica di San Clemente al Laterano

De basiliek, gewijd aan paus Clemens I, is qua interieur in eerste instantie niet een van de meest bijzondere kerken van Rome. Het bijzondere aan deze San Clemente basiliek is dat er door de eeuwen heen meerdere kerkgebouwen over elkaar heen zijn gebouwd. Tijdens uw bezoek heeft u de kans de geschiedenis van de kerk via opgravingen van de kerk uit de 4e eeuw, een schuilkerk uit de 1e eeuw en de Romeinse funderingen te leren kennen.

Crypte van de Kapucijnen Rome

21. Crypte van de Kapucijnen

Een zeer bizarre plek in Rome is de crypte van de Kapucijnen. In vijf kapellen onder de ‘Santa Maria della Concezione dei Cappuccini’ kerk zijn de botten en schedels van bijna 3600 Kapucijnen-broeders verwerkt als een soort kunstwerken in de crypten. In het museum leert u meer over de Kapucijnenbroeders waarna u vervolgens een bezoek brengt aan deze zeer bijzondere crypten.

Wat te doen in Rome

22. Domus Romane

Onder Palazzo Valentini, naast het Forum van Trajanus, liggen de resten van enkele Romeinse huizen en baden. Na een aantal dagen Rome bent u waarschijnlijk moe van alle stenen en archeologische opgravingen, daarom is Domus Romane juist een aanrader. Met behulp van een tour met visuele animaties en effecten worden de opgravingen tot leven gebracht. Dit was afgelopen bezoek aan Rome mijn positieve verrassing. Het is aanbevolen te reserveren vanwege de kleine groepen die worden toegelaten (meer info).

kerken Rome

23. Kerken, kerken en nog meer kerken bezoeken

In de stad Rome treft u maar liefst meer dan 900 kerken. Stap tijdens uw stedentrip in Rome vooral af en toe spontaan een kerk binnen, want zelfs tussen de meest onbekende kerken zitten vaak prachtige exemplaren. In dit artikel leest u meer over 15 van de meest bijzondere kerken in Rome centrum.

Thermen van Caracalla

24. Terme di Caracalla

De ‘Terme di Caracalla’ zijn de ruïnes van het immense badhuis (thermen) uit de 3e eeuw n. Chr. Ooit was dit met een capaciteit van 2500 bezoekers het grootste thermencomplex van Rome, maar helaas hebben aardbevingen en plunderingen voor bouwmateriaal hun sporen achter gelaten. Toch geven deze archeologische opgravingen een goed beeld hoe enorm de thermen van keizer Caracalla destijds geweest zijn.

Rome wat te doen: Tours & Activiteiten

No. 25 t/m 40 'Wat te doen in Rome?'

wat te doen in rome25. Campo de' Fiori
rome centrum26. Piazza del Campidoglio: Capitolijnse musea
rome activiteiten27. Thermen van Diocleziano

U kunt zich gemakkelijk een hele week vermaken in Rome, en eigenlijk zijn er nog tal van andere dingen om te doen die in deze Top 25 lijst hadden kunnen staan. Daarom als bonus een korte lijst van bezienswaardigheid 25 t/m 40:

25. Campo de' Fiori: een levendig plein in het oude centrum met een dagelijkse versmarkt met bloemen, groente, fruit en kruiden. In de avond is Campo de' Fiori een levendig plein door de barren en terrassen rond dit plein. Ook leuk is deze streetfood tour waarbij je de smaken van Rome zult proeven rond Campo de' Fiori en de Joodse wijk.

26. Capitolijnse musea: deze 'Musei Capitolini’ zijn een aantal musea gelegen aan Piazza del Campidoglio bovenop het Capitool. Behoort tot de betere musea van Rome met veel klassieke beeldhouwkunst.

27. Museo Nazionale Romano: een viertal archeologische musea, waarvan er een is gevestigd in de Thermen van Diocleziano. Andere locaties van Museo Nazionale Romano zijn de musea van Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps en Crypta Balbi.

28. Vaticaanse tuinen: achter de Vaticaanse musea ligt 23 hectare aan tuinen welke meer dan vijftig procent van het oppervlakte van Vaticaanstad vormen. Het is mogelijk deze Vaticaanse tuinen te bezoeken met deze officiële rondleiding van het Vaticaan.

29. Circus Maximus: veel is er helaas van Circus Maximus niet meer van over, het gigantische stadion voor wagenrennen, maar een kort bezoek zal u een goede indruk geven hoe enorm groot dit stadion is geweest.

wat te doen in rome Italië28. Vaticaanse tuinen
wat moet je zien in rome stad29. Circus Maximus
tickets bezienswaardigheden30. Colle del Gianicolo

30. Colle del Gianicolo: vanaf deze heuvel bij de wijk Trastevere heeft u schitterend uitzicht over Rome. Lopend vanaf Trastevere komt u o.a. de Fontana dell’Acqua Paola en het ruiterstandbeeld van Giuseppe Garibaldi tegen. Een leuke route van Trastevere naar het Vaticaan leest u onderaan in de pagina van Trastevere.

31. Markten van Trajanus: de Mercati di Traiano, gelegen naast het Forum van Trajanus, was een halfcirkelvormig complex van vijf verdiepingen welke vroeger gebruikt werd voor winkels en kantoren. Een deel huisvest nu het Museum van de Keizerfora.

32. Stadio Olimpico: dit enorme stadion werd vroeger gebruikt als Olympisch Stadion, maar tegenwoordig kunt u deze rondleiding door het stadion van zowel AS Roma als Lazio volgen om alles te weten te komen over deze legendarische clubs.

33. Mamertijnse gevangenis: vlakbij het Forum Romanum ligt Carcere Mamertino, oftewel de duistere plek waar volgens de legende de apostelen Petrus en Paulus gevangen hebben gezeten.

34. Bioparco: in het gigantische stadspark Villa Borghese ligt ook Bioparco, de 17 hectare grote dierentuin van Rome welke meer dan honderd jaar oud is.

dingen te doen in rome31. Markten van Trajanus
rome wat te doen32. Olympisch stadion
mooiste plekken37. Ara Pacis

35. Welcome to Rome: met deze immersieve multimediatentoonstelling maakt u een reis in een tijdmachine om het oude en nieuwe Rome te verkennen. Leuke activiteit om je stedentrip mee te beginnen en meer te leren over de geschiedenis van de stad Rome. Aanbevolen om tickets te reserveren.

36. Palazzo Barberini: dit 17e-eeuws paleis Palazzo Barberini vlakbij het gelijknamige Piazza Barberini huisvest nu de ‘Galleria Nazionale d'Arte Antica’, de belangrijkste nationale verzameling oudere schilderijen in Rome.

37. Ara Pacis: de Ara Pacis Augusta is een enorm gedetailleerd altaar dat is gewijd aan de vrede en stamt uit 9 v. Christus. destijds stond het buiten de stad op het Marsveld, maar is nu prachtig gerestaureerd te bewonderen.

38. Boottocht over de Tiber: een ontspannen manier om de Tiber rivier die dwars door Rome stroomt te ervaren is met een boottocht, bijvoorbeeld met deze avondcruise onder het genot van een hapje en drankje.

39. Torre Argentina: in Rome centrum liggen de oude ruïnes van Largo di Torre Argentina, welke tegenwoordig als opvangplek van meer dan 150 katten dient. Niet te missen als je een wandeling maakt door het oude centrum.

Meer bijzondere activiteiten

Dagtochten vanaf Rome

40. Dagtochten vanaf Rome: vanuit Rome kun je makkelijk een aantal dagtochten. ondernemen. Lees in dit uitgebreide artikel de 12 beste dagtochten vanaf Rome. Dit zijn de leukste activiteiten wanneer u de drukte van de stad Rome wilt ontvluchten:

Romeinse havenstad Ostia Antica

Dagtocht: Ostia Antica

Wanneer u de drukte van de stad Rome wilt ontvluchten is het een leuke dagtocht de archeologische opgravingen van de oude Romeinse havenstad ‘Ostia Antica’ te bezoeken. Dit archeologische park ligt 30 kilometer westelijk van de stad Rome, heeft een goede treinverbinding en hier kunt u in alle rust rond wandelen langs 100 hectare aan Romeinse opgravingen en bezienswaardigheden van de oude haven van Rome.

Dingen te doen in Rome

Dagtocht: Castel Gandolfo

Op slechts 25 km van Rome stad ligt Castel Gandolfo. Dit kleine stadje is makkelijk per trein als dagtocht te bezoeken en is bekend vanwege het zomerpaleis van de paus (Apostolisch Paleis van Castel Gandolfo) aan het prachtige Lago Albano. Sinds een paar jaar heeft paus Franciscus, die het zomerpaleis zelf niet gebruikt, het complex opengesteld voor publiek. Het is dus een unieke kans deze historische locatie met de prachtige Barberini-tuinen te bezoeken. Reserveren is noodzakelijk. Meer info en reserveringen 'Castel Gandolfo'.

Villa d'Este Tivoli

Dagtocht Tivoli: Villa d'Este & Villa Adriana

Op 29 kilometer ten oosten van Rome centrum ligt het plaatsje Tivoli. In de groene omgeving van Tivoli staan twee villa's van de werelderfgoedlijst, namelijk de Renaissance Villa d'Este met een prachtig interieur en mooie tuinen. De andere bezienswaardigheden zijn de Romeinse opgravingen van Villa Adriana, de enorme villa van keizer Hadrianus. Lees meer over de villa's in Tivoli, een leuke dagtocht vanaf Rome.

Rome bezienswaardigheden highlights
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."