Rome / Bezienswaardigheden / Forum Romanum & Palatijn

Forum Romanum & Palatijn Rome

Tickets Forum Romanum en Palatijnse heuvel in Rome

Forum Romanum Rome

Het Forum Romanum in Rome bezoeken? Alle tips, openingstijden en Forum Romanum tickets voor het bezoeken van de Romeinse opgravingen bij de Palatijnse heuvel.

Tours & Tickets Forum Romanum & Palatijn

Adres Het Forum Romanum heeft twee ingangen, namelijk aan de Via della Salara Vecchia, 5/6 en de Via di San Gregorio. Ook kunt u via de Palatijnse heuvel het Forum Romanum bezoeken.
Metro Metrohalte Colosseo (lijn B)
Tickets

📌 Let op: Voor het bezoeken van zowel het Colosseum, het Forum Romanum als het Palatijn koopt u een combiticket. Tickets voor worden bijna alleen nog maar online verkocht. De kans op kaarten bij de kassa is klein. Reserveer uw tickets daarom altijd online. Let goed op welk type ticket u wilt reserveren:

 • Forum Romanum tickets (incl. Colosseum en Palatijn), vanaf € 27 (Reserveer tickets online, en meer aanbod via deze website)
 • Forum Pass (Forum Romanum + Palatijn + Multimedia Video), vanaf € 33 (Boek uw tickets)
 • Combiticket + Arenavloer Colosseum, vanaf € 40 (Boek uw tickets)
 • Combiticket + Mamertijnse Gevangenis, vanaf € 30 (Boek uw tickets)
 • Geen beschikbaarheid? Check dan ook eens dit ticket. De andere tickets kunt u alleen een paar weken van tevoren te reserveren. De Forum Pass (Colosseum niet inbegrepen) heeft ook meer beschikbaarheid.

📌 Tip: De populaire Rome Tourist Card is een combi-kaart waar u alle tickets voor uw stedentrip Rome bij elkaar heeft (o.a. Colosseum, Forum Romanum, Palatijnse heuvel en Vaticaanse Musea). Meer info over de Rome Tourist Card.

1. Rome Tourist Card 2. Combitickets (+ Colosseum) 3. Alléén Forum + Palatijn

Rondleidingen

Wilt u een rondleiding met gids? Maak dan een keuze uit één van onderstaande Forum Romanum tours waarbij u meer te weten komt over de interessante geschiedenis van het Romeinse forum:

 • Rondleiding door Colosseum, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 36 (Reserveer online)
 • Rondleiding door Colosseum + Arenavloer, Forum Romanum en Palatijn, vanaf € 44 (Reserveer online)
 • Rondleiding door Colosseum + Ondergronds stelsel en Forum Romanum (Reserveer online)
Tijden
 • Openingstijden 1 maart - 26 maart: 9.00 - 17.30 uur
 • 27 maart - 31 augustus: 9.00 - 19.15 uur
 • 1 september - 30 september: 9.00 - 19.00 uur
 • 1 oktober - 30 oktober: 9.00 - 18.30 uur
 • 31 oktober - 31 december: 9.00 - 16.30 uur
 • Gesloten: 1 januari en 25 december
Tip Op het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel wordt geen eten of drinken verkocht. Er zijn wel kranen beschikbaar waar u flessen water kunt bijvullen. Houd er rekening mee dat uw bezoek gemakkelijk een paar uur kan duren.

Forum Romanum, het Romeinse forum van Rome

Pas op het einde van de 19e eeuw werd begonnen met de opgravingen van het centrum van het Romeinse wereldrijk aan de voet van het Capitool. In de periode van keizer Augustus (27 v. Chr. – 14 n. Chr.) woonden in het oude Rome al meer dan 1 miljoen Romeinen en het Forum Romanum was het politieke, juridische en religieuze centrum van het Romeinse Rijk.

Tijdens uw bezoek loopt u langs de vele ruïnes van het Forum Romanum. Helaas zijn na de 7e eeuw veel gebouwen beschadigd door aardbevingen of door plunderingen voor de bouw van kerken zoals de Sint-Pietersbasiliek en paleizen. Toch vertellen de opgravingen u nog veel over de geschiedenis van het Romeinse Rijk en mag het Forum Romanum niet ontbreken aan uw stedentrip Rome.

U nadert het Forum Romanum via de Via Sacra, de oudste en bekendste weg van Rome. De naam ‘Heilige straat’ is afgeleid van de vele tempels en andere heiligdommen die aan deze straat lagen. Voorbeelden hiervan zijn de ronde Tempel van Vesta, de Tempel van Saturnus, de basiliek van Maxentius en de ambtswoningen van de pontifex maximus, de triomfboog van Septimus Severus en de rex sacrorum. Verder treft u de restanten van triomfbogen, de sprekerstribune, markthallen en nog veel meer. Tip: Vanaf de Capitool-heuvel heeft u een schitterend uitzicht over het Forum, waarbij u een beter beeld krijgt van het geheel en het ’s avonds zelfs nog mooi belicht wordt.

tickets Forum RomanumOpgravingen van het Forum Romanum vanaf de Palatijnse heuvel

Geschiedenis Forum Romanum

Tot de 7e eeuw voor Christus was de plek tussen de heuvels van het Capitool, Palatijn en Esquilijn een groot moeras. Destijds werd het wel gebruikt als begraafplaats, maar pas na de 7e eeuw v. Chr. werd het moeras drooggelegd middels de aanleg van het riool van de Cloaca Maxima. Onder de eerste nederzetting rond het plein behoorden destijds de Tempel van Saturnus en de Tempel van de Dioscuri. In de 2e eeuw v. Chr. kwam de ontwikkeling van het forum in versnelling nadat de macht van het Romeinse Rijk steeds groter werd in het Middellandse Zee-gebied. Naast het Forum Romanum ontstonden vanaf 54 voor Christus de zogenaamde keizerfora (Fori Imperiali), bedoelde om hun roem te vereeuwigen. De bekendse fora (die nog deels ondergronds van de naburige panden liggen), zijn:

 • Forum van Caesar (Foro di Caesare) met de tempel van Venus Genetrix.
 • Forum van Augustus (Foro di Augusto) met de tempel van de oorlogsgod Mars Ultor.
 • Forum van Vespasianus met de vredestempel
 • Forum van Trajanus het meest indrukwekkende forum, met de aangrenzende markten van Trajanus.
Forum Romanum ticketsMet uw Forum Romanum tickets bezoekt u de Palatijnse heuvel (vanaf Circus Maximus)

Palatino (Palatijnse heuvel)

De Palatijn is een van de zeven heuvelen van Rome, waarop zich in de 9e eeuw voor Christus een woonwijk ontwikkelde voor belangrijke Romeinen, zoals Cicero, Crassus, Augustus en Tiberius. Deze laatste keizer zorgde er voor dat de 43 meter hoge heuvel definitief de reputatie kreeg van keizerlijke residentie. Volgens de legende zou Rome in 753 v. Chr. op de Palatijnse heuvel gesticht zijn door Romulus.

Tegenwoordig is de Palatijnse heuvel een groot archeologisch park en is verbonden met het Forum Romanum. Centraal op de Palatino treft u o.a. de indrukwekkende gebouwen van keizer Domitianus (Domus Augustana) en de 16e eeuwse tuinen van kardinaal Alessandro Farnese. Verder vindt u op de Palatijn het Antiquarium, een museum met modellen over de eerste bewoning en archeologische vondsten.

Palatijnse heuvel & Forum Romanum tickets


Video: Reconstructie Romeins Forum Romanum

 


Waar ligt het Forum Romanum in Rome?

Het Forum Romanum ligt in het centrum van Rome, Italië. Het bevindt zich naast het Colosseum in het Rione Campitelli-district, tussen de Palatijn en de Capitolijnse heuvels. Het Romeinse Forum Romanum was vroeger het politieke, religieuze en sociale centrum van het oude Rome. Het werd ooit gedomineerd door talrijke openbare gebouwen, tempels, basilieken en monumenten. Tegenwoordig zijn er nog steeds ruïnes en overblijfselen te zien die getuigen van de grootsheid van het oude Romeinse rijk. Metrohalte Colosseo ligt vlakbij de ingang van het archeologische gebied.

Tickets Roman Forum
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."