Rome / Omgeving / Villa d'Este & Villa Adriana

Villa d'Este & Villa Adriana (Tivoli)

Bezoek Villa van Hadrianus, Villa d'Este en tuinen van Tivoli

Villa d'Este Tivoli

Op 29 kilometer van Rome ligt het leuke plaatsje Tivoli met de Renaissance Villa d'Este en de Romeinse opgravingen van Villa Adriana, de villa van keizer Hadrianus, Villa Gregoriana en de tuinen van Tivoli.

Tickets & Tivoli bezoeken vanaf Rome

Villa d'Este
  • Tickets Villa d'Este € 14,50 (Tickets Villa d'Este)
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 8:30 - 19:45 uur en maandag 14:00 - 19:30 uur
Villa Adriana
  • Tickets Villa Adriana, vanaf € 12,00 (Tickets Villa Adriana)
  • Maandag t/m vrijdag 8:30 - 19:30 uur
  • Tivoli Pass: wilt u zowel Villa d'Este als Villa Adriana bezoeken? Boek dan de Tivoli Pass
Boek uw Tivoli Pass
Villa Gregoriana
Bereikbaarheid

Tivoli ligt 29 kilometer ten oosten van Rome. Vanaf treinstation Rome Termini reist u tussen 40 minuten en een uur naar het station van Tivoli met de trein van Trenitalia. Villa d'Este en Villa Gregoriana zijn vanaf het treinstation goed te bezoeken. Villa Adriana ligt echter vier kilometer van Tivoli, waardoor deze lastiger te bereiken is. De makkelijkste manier om beide villa's te bezoeken is met een van onderstaande dagtochten vanuit Rome:

Tivoli excursies vanuit Rome

De tuinen en villa's van Tivoli

Wanneer je een langer verblijf hebt in Rome kan het leuk zijn om een dagtocht te maken naar het plaatsje Tivoli, welke op 29 kilometer ten oosten van Rome ligt. In de groene omgeving van Tivoli treft u een aantal historische villa's en bezienswaardigheden aan. Het 16e eeuwse Villa d'Este is een prachtig voorbeeld van een Renaissance paleis met mooie paleistuinen. Villa Adriana ligt een paar kilometer buiten Tivoli en zijn de Romeinse restanten van de enorme villa van keizer Hadrianus. De andere bekende villa in Tivoli is Villa Gregoriana, welke met name bezocht wordt vanwege de enorme watervallen in de tuinen.

1) Villa d'Este

De Villa d’Este is een paleis met bijbehorende tuinen en vormt een van de beste bewaarde voorbeelden uit de geraffineerde cultuur uit de Renaissance. Het paleis en de paleisgronden hadden een voor die tijd innovatief design en samen met de architecturale aspecten in de tuin van onder andere de fonteinen en sierbassins, is de villa een uniek voorbeeld van zestiende-eeuwse Italiaanse tuinen. De Villa d’Este vormt hierdoor een model voor de ontwikkeling van later aangelegde Europese tuinen. De bekende Livio Agresti heeft aan de aanleg van het prachtige interieur van de villa meegewerkt. Mede daarom is Villa d’Este opgenomen op de werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Villa d'Este TivoliDe mooie tuinen rond Villa d'Este in Tivoli
Villa d'Este ticketsPrachtig uitzicht vanaf vanaf de Tivoli tuinen van Villa d'Este

Villa d’Este ligt in Tivoli in de Sabijnse Bergen. Het complex bestaat uit de Palazzo en de Tivoli tuinen en heeft een oppervlakte van ongeveer 4.5 hectare. In deze omgeving werden in de Romeinse tijd vaker buitenverblijven van adellijke families gebouwd ter hoogte van de watervallen in de rivier de Aniene. De Villa d’Este was eigendom van de hertogen van Ferrara, die behoorden tot het aloude geslacht Este. De familie Este was in Ferrara het toonbeeld van een hof, waarin kunst en cultuur centraal stonden. Geen wonder dat deze liefde voor kunst en cultuur overgenomen werd in het vakantieverblijf van de familie Este met een weelderige renaissance tuin en prachtige waterwerken.

Zowel het paleis als de tuinen zijn ontworpen door Ligorio in opdracht van kardinaal Ippolito II d’Este. Het bouwplan van de villa is irregulier in die zin dat de architect noodgedwongen was om gebruik te maken van delen van het voormalige klooster dat op die plek lag. Aan de kant van de paleistuinen zie je een simpel aanzicht van een gebouw met drie verdiepingen gemarkeerd met rijen, banden, ramen en zijpaviljoens. Deze elegante uitstraling wordt onderbroken door de loggia in het midden. Het was de bedoeling dat vele fonteinen de tuinen zouden sieren en men besloot om gebruik te maken van verschillende afvlakkingen, dalend vanaf het paleis tot aan het platte terras. Deze afdaling heeft de vorm van een amfitheater. Op die manier kon het water afkomstig uit de bergen door zijn eigen zwaartekracht naar de rest van de tuin stromen.

2) Villa Adriana

Tivoli heeft nog een tweede paleis in zijn bezienswaardigheden, die je gezien moet hebben. Dit is de Villa Adriana, de villa van keizer Hadrianus. Het paleis ligt vier kilometer ten westen van Tivoli en is gebouwd tussen 126 en 134 na Christus. Het landgoed heeft een oppervlakte van 120 hectare en bestaat uit een keizerlijk paleis, badplaatsen, bibliotheken, theaters, personeelsvertrekken, een zwembad, ondergrondse gangen en zelfs een sportstadion. Tevens vind je er enorme paleistuinen met veel kunstwerken. Er waren zelfs grotten, dierenparken, fonteinen, watervallen en visbekkens te vinden. Niet verwonderlijk is Villa Adriana een van de rijkste en grootste complexen van de Klassieke Oudheid.

Villa AdrianaHet grote complex van Villa Adriana
villa van HadrianusRestanten van de Romeinse villa van Hadrianus

Keizer Hadrianus wilde zijn villa bouwen volgens de maatstaven van de Hellenistische hofcultuur en wilde Nero’s Domus Aurea ruimschoots overtreffen. De grond was al eigendom van de keizer en zijn vrouw en al snel liet hij een paleis bouwen op de plek van een voormalige republikeinse villa. Het complex voegde zich naar het rustgevende en natuurlijke landschap van de omliggende bergen. Opvallend is dat Hadrianus zijn paleis niet bouwde op de heuvel, zoals gebruikelijk was, maar op een lagere ligging. Dit zou het paleis voorzien van de aanvoer van water en het was beschermd tegen de noorderwind en tegelijkertijd in de zomer voorzien van een zachte westenwind.

Er is genoeg te doen en te zien in Villa Adriana in Tivoli. Het is een uitzonderlijk complex in de classicistische bouwstijl, waarin architecturale elementen van Egyptische, Griekse en Romeinse bouwstijlen zijn samengevoegd. Een zeer bekend onderdeel van Villa Adriana is het fonteinplein in de tuinen. Het centraal gelegen plein vol met fonteinen gaf toegang tot andere delen van het paleis, zoals de hal, de suites en de bibliotheek. Het Teatro Marittimo spreekt ook tot de verbeelding door zijn aparte vorm. Het is geen theater, wat de naam doet vermoeden, maar een aparte villa gevestigd op een eiland. De functie van deze villa is tot op heden onbekend. Sommigen zeggen het was een enorm zwembad, anderen zeggen dat deze villa diende ter isolatie van de keizer. De Pecile is een enorm zwembad van meer dan honderd meter, dat gesitueerd was in de paleistuinen. Het Piazza d’Oro is een gebouw aan de westkant van het complex, dat gekenmerkt werd door een vierhoekige zuilengalerij met in het midden een vijver omgeven door tuin. Zo zijn er nog meer prachtige elementen op te noemen, zoals de theaters, het stadion en het ondergrondse gangenstelsel. Het mag echter duidelijk zijn: een bezichtiging aan het Villa Adriana is het meer dan waard wanneer je Tivoli bezoekt.

3) Villa Gregoriana en rest Tivoli

Naast de twee eerder genoemde werelderfgoed monumenten is er nog veel meer te zien in Tivoli. Eeuwenlang was Tivoli door zijn iets koelere ligging op een heuvel een toevluchtsoord vanuit Rome voor de welgestelden. Ook het gebied van Villa Gregoriana is een bezoek waard. Niet zozeer de villa zelf, maar het groene park rond deze villa. Destijds lagen er tal van woningen rond het ravijn, maar na een overstroming werden vele woningen vernield en werd hier in opdracht van Paus Gregorius XVI ter preventie een grote waterval aangelegd. U kunt dit park van Tivoli bezoeken om een mooie wandeling te maken langs deze Tivoli bezienswaardigheden.

TivoliWatervallen van Villa Gregoriana
Tivoli ItaliëIn de tuinen van Villa Gregoriana

Waar ligt Tivoli in Italië?

Tivoli is een stad gelegen in de regio Lazio in Midden-Italië. Het bevindt zich ongeveer 29 kilometer ten oosten van Rome. Tivoli ligt in de heuvels van de Monti Tiburtini, met uitzicht op de rivier de Aniene. De stad staat bekend om zijn historische villa's, prachtige tuinen en rijke geschiedenis. Enkele van de bekendste attracties in Tivoli zijn Villa d'Este, beroemd om zijn fonteinen en tuinen, en Villa Adriana, het voormalige buitenverblijf van keizer Hadrianus.

Tivoli Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."