Rome / Bezienswaardigheden / Kerken

Kerken in Rome (Italië)

De 15 bekendste en opvallendste kerken in Rome

Kerken Rome

Er is geen stad ter wereld waar het Katholieke geloof zo diep geworteld zit als Rome en de stad heeft dan ook meer dan 900 kerken. Het is onmogelijk ze allemaal te beschrijven, maar een aantal kerken verdienen zeker uw aandacht.

Pauselijke basilieken

De vier belangrijkste kerken van Rome in Italië zijn de pauselijke basilieken. Deze vier patriarchiale basilieken beschikken over de ‘Heilige Deur’. Deze Heilige Deuren worden eens in de 25 jaar geopend tijdens een zogenaamd jubileumjaar. Gelovigen kunnen een aflaat verdienen door tijdens een jubileumjaar door alle Heilige Deuren te lopen. De vier pauselijke basilieken zijn:

 • Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
 • San Giovanni in Laterano (Sint Jan van Lateranen).
 • Santa Maria Maggiore.
 • San Paolo Fuori Le Mura (Sint Paulus Buiten de Muren). Voor de bouw van de Sint-Pieterskerk was dit de grootste kerk van Rome. De kerk ter ere van apostel Paulus werd oorspronkelijk gebouwd in de periode van keizer Constantijn, maar werd in de 19e eeuw heropgebouwd na een verwoestende brand. De kerk heet ‘Fuori le Mura’ omdat de kerk gebouwd werd buiten de stadsmuren op de plek waar Apostel Paulus begraven is. In de basiliek treft u met mozaïek ingelegde medaillons van alle 265 verschillende pausen.
sint pietersbasiliek ticketsDe Sint-Pietersbasiliek in Rome
kerk in RomeKerk in Rome: San Paolo Fuori Le Mura

Zeven pelgrimskerken

Wanneer pelgrims Rome bezoeken worden zij geacht zeven kerken te bezoeken zodat zij de aflaat verdienen die aan hun pelgrimage is verbonden. Het getal zeven symboliseert de zeven heuvels van Rome alsmede de ‘lijst van zeven’ binnen de Katholieke Kerk. Behalve de vier hierboven genoemde pauselijke basilieken behoren de volgende drie kerken tot de pelgrimskerken:

 • Basilica di San Sebastiano fuori le Mura, de Basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren. Deze kerk ligt aan de Via Appia, een beroemde weg buiten de stadsmuren omgeven door vele catacombes. Meer info.
 • De Santa Croce in Gerusalemme. Deze kerk van ‘Het Heilig Kruis in Jeruzalem’ ligt vlakbij de Sint Jan van Lateranen en heeft diverse kruisrelikwieën. Keizerin Helena zou in de 4e eeuw delen van het Heilige Kruis naar Rome hebben gebracht.
 • Basilica di San Lorenzo fuori le Mura, oftewel de Basiliek van Sint-Laurentius buiten de Muren. Laurentius was een van de eerste christelijke martelaren in Rome. De kerk ligt naast de oudste begraafplaats van Rome, de Campo Verano. De kerk heeft door de eeuwen een de nodige verbouwingen gehad, mede na een zwaar bombardement in de 2e wereldoorlog waarbij veel fresco’s verloren gingen, waardoor deze kerk van de zeven pelgrimskerken de minst aantrekkelijke is om te bezoeken.
Basiliek Rome Via AppiaBasiliek van Sint-Sebastiaan aan de Via Appia
kerken RomeBasilica di San Lorenzo fuori le Mura

Overige bijzondere kerken in Rome

 • Het Pantheon: Het Pantheon is misschien niet een gebouw dat je in de lijst van kerken verwacht, maar het heeft officieel de status als kerk.
 • Basilica di San Clemente al Laterano: Deze kerk bestaat uit meerdere lagen van kerken die over elkaar heen zijn gebouwd. U kunt hierbij de opgravingen bezoeken die alles vertellen over de geschiedenis van de kerk.
 • San Pietro in Vincoli: Deze kerk ligt op de Esquilijn-heuvel in Rome en de naam ‘Vincoli’ verwijst naar de ketens waarmee Petrus gevangen werd gehouden en welke onder het hoogaltaar worden vereerd. Hoogtepunt in deze 5e eeuwse kerk is een van de bekendste beeldhouwwerken van Michelangelo, namelijk het Mozes beeld bij de tombe van keizer Julius II uit 1513. Het standbeeld toont Mozes nadat hij met de Tien Geboden van de berg Sinaï afdaalt.
 • San Luigi dei Francesi: Hoogtepunt van deze 16e eeuwse basiliek van de Franse gemeenschap is de Contarelli-kapel met het schilderwerk van de Mattheus-cyclus van Caravaggio.
 • De Basiliek van Santa Maria in Trastevere: Deze kerk ligt in de volkswijk Trastevere en was oorspronkelijk de oudste Mariakerk van de stad. De kerk heeft na diverse verbouwingen en restauraties nog steeds een middeleeuws karakter, mede door de vele authentieke mozaïeken. Meer info Trastevere.
 • Chiesa di Sant’Ignazio di Loyale: Deze 17e eeuwse kerk aan de Piazza Sant’Ignazio is gewijd aan de oprichter van de Jezuïetenorde, Ignatius van Loyala. Het figuurlijke en letterlijke hoogtepunt van deze barokke kerk is het plafondfresco van Andrea Pozzo. Het plafond (een schijnkoepel) lijkt zich bij deze bijzondere schildering als een hemel te openen voor de heilige Ignatius.
 • Santa Maria in Cosmedin: Deze kleine kerk is beroemd geworden vanwege de ‘mond der waarheid’, oftewel de ‘Bocca della Verità’ (zie foto). Oorspronkelijk een oud putdeksel van de Cloaca Maxima, waar een god van de rivier op afgebeeld is. De mythe wil dat de mond de hand van leugenaars die de hand in de opening leggen zal afbijten. Tegenwoordig een favoriete foto-trekpleister (Adres: Piazza della Bocca della Verità).
 • Santa Maria della Minerva: Deze 13e eeuwse kerk van de dominicanen ligt vlakbij het Pantheon en werd op de fundamenten van een tempel voor Isis gebouwd. Bijzonder te vermelden dat dit de enige gotische kerk van Rome is. Links van het hoofdaltaar staat de ‘Cristo della Minerva’, een belangrijk werk van Michelangelo uit 1521. Op het plein voor de kerk staat het bekende standbeeldje ‘Het Olifantje van Bernini (zie foto)’.
Bocca della Verità RomeBocca della Verità
kerken RomeHet 'Olifantje van Bernini'
Rome kerk
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."