Rome / Bezienswaardigheden / Pantheon Rome

Pantheon Rome - Tips & Tickets

Het Pantheon, het best bewaarde gebouw in Rome bezoeken

Pantheon Rome

Het Pantheon in Rome bezoeken? Het Pantheon is het best bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd en tegenwoordig een kerk. Tips en tickets voor uw bezoek aan het Pantheon.

Pantheon bezoeken - Info & Tickets reserveren

Adres Piazza della Rotondo, Rome
Metro Halte Barberini (Lijn A), daarna 8 minuten lopen
Tickets
  • Sinds 3 juli 2023 is het Pantheon niet meer gratis te bezoeken. Pantheon tickets kosten 5 euro. Deze zijn te koop bij de ingang van het Pantheon of online via museiitaliani.it (typisch Italiaans: deze website werkt niet bij de invoering van de tickets...)
  • Fast Track tickets incl. audioguide vanaf 17 euro (Boek tickets online)
  • Ticket ook als optie te kiezen in de populaire Rome Tourist Card
  • Audioguide 10 euro (Online reserveren)
  • Tour met gids vanaf 30,50 euro (Online reserveren)
Tijden
  • Openingstijden dagelijks 9.00 - 19.00 uur (laatste toegang om 18.30 uur)
  • Gesloten op 1 januari en 25 december
Kleding Veel kerken in Rome hebben kledingvoorschriften. Bedek uw knieën en schouders en draag geen slippers.

Het Romeinse Pantheon

Het Pantheon is een van de kenmerkendste Romeinse gebouwen in het centrum van Rome. De bouw van het Pantheon is begonnen in 27 voor Christus onder leiding van Marcus Agrippa en is een van de weinige volledig intact gebleven gebouwen uit het oude Rome. Pas in de 2e eeuw werd de huidige tempel en kenmerkende ronde koepel gebouwd onder keizer Hadrianus, nadat in 80 na Christus het gebouw van Agrippa beschadigd werd door een grote brand en in het jaar 110 nogmaals brand uitbrak door de bliksem. Op de gevel treft u de bronzen tekst ‘M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT’, wat betekent ‘Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd’. Deze tekst werd opmerkelijk geplaatst onder keizer Hadrianus.

pantheonHet Romeinse Pantheon bezoeken vanaf Piazza della Rotondo
Pantheon RomeDe oculus van het Pantheon Rome

Merkwaardig is dat men nog steeds niet goed weet waar het gebouw van het Pantheon in eerste instantie voor diende. De naam Pantheon is afgeleid uit het Grieks en betekend ‘gewijd aan alle goden’. In 608 werd het Pantheon pas in gebruik genomen als kerk toen de keizer Phocas dit gebouw aan paus Bonifatius IV schonk en de kerk de naam ‘Santa Maria ad Martyres’ kreeg. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer altaren en grafmonumenten bij, zoals het graf van diverse Italiaanse koningen en de bekende schilder Rafaël. Deze tombes vindt u in de zeven nissen rondom de centrale ruimte.

De koepel van het Pantheon

De open koepel van het Pantheon heeft een doorsnede van 8,7 meter en zorgt voor de speciale lichtinval (en soms ook regeninval). Deze ‘oculus’ was naast lichtbron bewust opgenomen in het ontwerp van Hadrianus, zodat de bezoekers van de tempel direct in contact konden komen met de hemel. De totale koepel heeft een doorsnede van 44,4 meter en is de grootste koepel ter wereld van ongewapend beton. De maat van de doorsnede is opmerkelijk omdat dit ook de hoogte van de vloer tot de oculus is. De koepel is aan de randen ruim 7 meter dik gemaakt van zware gesteentes, terwijl de dikte van de koepel vlakbij de oculus nog slechts 1,2 meter dik is voornamelijk bestaande uit licht puimsteen. Oorspronkelijk had het Pantheon een bronzen plafondbekleding. Deze zijn echter onder paus Urbanus VIII omgesmolten en volgens de geruchten door Bernini gebruikt zijn om het baldakijn boven het graf van Petrus (in de Sint-Pietersbasiliek) mee te maken. Dit bleek niet gebeurd te zijn, aangezien Bernini de legering niet vertrouwde.

pantheon ticketsDe oculus bekijken met uw Pantheon tickets
Pantheon in RomeBinnen in het Pantheon

Video: Geschiedenis Pantheon Rome

 


Waar ligt het Pantheon in Rome?

FAQ Tickets Pantheon bezoeken

Moet ik tickets kopen voor het Pantheon?

Sinds 1 juli 2023 dient u Pantheon tickets te kopen om dit monument te kunnen bezoeken.

Wat kost de entree van het Pantheon?

De toegang tot het Pantheon kost 5 euro

Kan ik een rondleiding met gids boeken?

Op deze pagina leest u meer over het boeken van rondleidingen met een gids.

Waar ligt het Pantheon in Rome?

Het Pantheon ligt aan de Piazza della Rotondo

pantheon rome tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."