Rome / Bezienswaardigheden / Monument Vittorio Emanuele II

Monument Vittorio Emanuele II

Monumento 'Altare della Patria' op de Piazza Venezia

Monumento a Vittorio Emanuele II

Op het plein Piazza Venezia staan het witte en kolossale monument van Vittorio Emanuele II, ook wel bekend als de Altara della patria, het altaar van het vaderland.

Info Monumento a Vittorio Emanuele II

Adres Piazza Venezia Rome
Metro Halte Colosseo (lijn B), 1 kilometer lopen
Entree Het ticket voor het panoramische terras van de Vittoriano kost 12 euro en geeft ook toegang tot het Museum van de Risorgimento en het Museum van Palazzo Venezia.
Openingstijden
 • Lift: Dagelijks van 9:30 – 19:30 uur
 • Museum: Dagelijks van 9:30 – 19:30 (18:00 uur laatste toegang)
 • Gesloten op 1 januari en 25 december

'Altara della Patria’

Aan het plein Piazzi Venezia ligt het opvallende witte monument ter ere aan de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II. Onder Italianen staat het Monument van Victor Emanuel II ook bekend als ‘Il Vittoriano’ en ‘Altara della Patria’, oftewel het altaar van het vaderland. Het monument herdenkt de eenwording van Italië in 1861 en de daarbij behorende eerste koning van Italië Victor Emmanuel II. Hoewel dit monument ter ere van hem is, ligt hij niet hier begraven maar in het Pantheon.

Het indrukwekkende gebouw werd tussen 1895 en 1911 gebouwd boven op de Capitolijnse heuvel en is een ontwerp van Giuseppe Sacconi. De Altare della Patria bevat veel wit marmer uit de regio van Brescia. Vanwege zijn kolossale vorm (135 meter breed en 70 meter hoog) heeft het gebouw ook diverse bijnamen gekregen, varierend van de bruidstaart, tot het gebit en de typmachine.

Monument van Vittorio Emanuele IIMonument van Vittorio Emanuele II
Monumento a Vittorio Emanuele II RomeAltara della Patria

Bezienswaardigheden rond monument

Enkele bezienswaardigheden op en rond het monument van Vittorio Emanuele II zijn:

 • Het grote bronzen ruiterstandbeeld van Victor Emmanuel II, centraal voor het monument. Dit standbeeld is van de hand van beeldhouwer Enrico Chiaradia die er bijna twintig jaar aan gewerkt heeft.
 • Bovenop het gebouw staan zowel links als rechts twee standbeelden van godin Victoria op een vierspan.
 • Links staat het standbeeld ter ere van de Eenheid, gemaakt door Carlo Fontana. Rechts het standbeeld ter ere van de Vrijheid, gemaakt door Paolo Bartolini.
 • Het gebouw bevat diverse reliëfs. Deze beelden belangrijke steden in Italië uit.
 • Onder het beeld van godin Roma ligt het ‘Graf van de onbekende soldaat’, tevens herkenbaar aan de eeuwige vlam en de bewaking door twee militairen. Dit oorlogsmonument, bestaande uit een graf van een onbekende soldaat uit de 1e wereldoorlog, eert alle onbekende gesneuvelde soldaten.
 • Museo del Risorgimento: dit museum is via de achterzijde met een lift te bereiken en vertelt het verhaal over de eenwording van Italië. Het museum is vooral gericht op Italiaanse bezoekers.
 • Aan de achterzijde van het monument ligt de pittoreske kerk Santa Maria in Aracoeli (zie foto onder). Het monument is bijna direct tegen deze oude kerk aangebouwd.
 • Bezoek met een lift het dak van het monument (€ 12,00) voor een prachtig uitzicht over Rome. De lift bereikt u via het café aan de achterzijde van het monument.
Piazza Venezia RomePiazza Venezia en de zuil van Trajanus
monument Rome Altara della PatriaDe kerk achter het monument

Waar ligt het monument in Rome?

Het monument ligt tussen het plein Piazza Venezia en de Capitolijn-heuvel. Andere bezienswaardigheden die u aantreft vlakbij dit monument zijn het Forum van Trajanus met de grote en zeer gedetailleerde zuil van Trajanus. Naast dit forum liggen o.a. de markten van Trajanus en u kunt Domus Romane bezoeken, de opgravingen van oude Romeinse huizen.

Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 258 reviews
3 mei 2021 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome dankzij det leuke tips over de activiteiten en bezienswaardigheden van Rome."