Rome / Bezienswaardigheden / Museum Rome

Museum in Rome - 15 beste musea

Overzicht van 15 beste musea en galerijen in Rome Italië

Museum Rome

Rome is een stad vol musea, zoals het Vaticaan museum, de Capitolijnse Musea en de Galleria Borghese. Een overzicht van de 15 beste musea in Rome Italië

De beste musea in Rome

In de eeuwenoude stad Rome kunt u de meest prachtige musea vinden. Het is dan ook niet voor niets dat er bij het boeken van een trip naar Rome altijd wordt aanbevolen om ook een aantal musea te bezoeken. In de musea van Rome kunt u o.a. meesterwerken uit de Renaissance, moderne kunst en archeologische artefacten bewonderen van het oude Rome. Aangezien de stad bijna honderd verschillende musea heeft hebben wij voor u een selectie gemaakt van de 15 beste en meest bezochte musea in Rome:

1. Vaticaanse Musea

Vaticaanse museaEntree van de Vaticaanse musea in Rome
Museum VaticaanDe Sixtijnse Kapel als onderdeel van het Vaticaan museum

De Vaticaanse musea werden gesticht in de 16e eeuw door paus Julius II. Hij heeft een deel van zijn privécollectie aan het publiek geopend, waardoor u tegenwoordig een bezoek kunt brengen aan 's werelds meest indrukwekkende kunstcollecties. Paus Julius II heeft destijds de Sixtijnse Kapel laten bouwen en Michelangelo heeft vervolgens het beroemde plafond geschilderd. Het plafond wordt tegenwoordig nog steeds als een tijdloos meesterwerk beschouwd. Sindsdien zijn de Vaticaanse musea blijven groeien en uitbreiden. Men heeft over de loop der tijd talloze kunstwerken, artefacten en collecties van pausen en andere bronnen toegevoegd aan de collectie. Dit museum behoort absoluut tot de meeste bezochte musea van Rome en vanwege de populariteit is het noodzakelijk tijdelijk uw tickets te reserveren voor de Vaticaanse musea.

 • Adres: Viala Vaticano
 • Tickets: Tickets Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, vanaf € 26,50 (reserveer uw Vaticaan tickets) (Belangrijk: het museum is helaas snel uitverkocht, reserveer daarom altijd tickets online)

Meer Vaticaanse Musea

2. Galleria Borghese

Museum RomeDe Galleria Borghese in Rome
Galerij RomePrachtige Italiaanse meester in het museum in Rome

De Galleria Borghese werd gebouwd in de 17e eeuw en ligt tegenwoordig in het gelijknamige park Villa Borghese. De Galleria Borghese is in opdracht van de Italiaanse kardinaal Scipione Borghese gebouwd. Dit museum diende toen als speciale plek om zijn uitgebreide privé kunstcollectie te bewaren en tentoonstellen. Je vindt er tegenwoordig talloze meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Bernini, Caravaggio en Raphael. Belangrijk: het museum is enorm geliefd, waardoor u voor een bezoek zeer tijdig uw tickets dient te reserveren.

 • Adres: Piazzale del Museo Borghese 5 Rome (In park Villa Borghese)
 • Tickets: Tickets Galleria Borghese, vanaf € 25 (reserveer uw tickets) (Belangrijk: Galleria Borghese is vaak al dagen vooraf uitverkocht, reserveer daarom altijd tickets online)

Meer Galleria Borghese

3. Capitolijnse Musea Rome

Museum RomeDe Capitolijnse Musea in Rome
Musei CapitoliniHet beeld van de Stervende Galliër in het Capitolijns museum

De Capitolijnse musea werden opgericht in 1471 door paus Sixtus IV. Deze musea bevinden zich op het Piazza del Campidoglio, een plein op het Capitool, één van de zeven heuvels van Rome. Je kunt naar deze musea om meer over de kunst, geschiedenis en cultuur van Rome te leren. De Capitolijnse musea waren één van de eerste openbare musea ter wereld waar je antieke beeldhouwwerken, inscripties, munten en andere historische artefacten van het oude Rome kunt bewonderen.

 • Adres: Piazza del Campidoglio 1 Rome
 • Tickets: Tickets Capitolijnse Musea, vanaf € 16 (tickets reserveren)

Meer Capitolijnse Musea

4. Museo Nazionale Romano: Palazzo Massimo al Terme

rome museumpasPalazzo Massimo alle Terme
Museo Nazionale RomanoBeelden in Museo Nazionale Romano

Het Palazzo Massimo al Terme werd in 1887 geopend als een museum om een deel van de collecties van het Nationaal Romeins Museum te tentoonstellen. Het museum bevindt zich in een paleis uit de late 19e eeuw en werd gebouwd tussen 1883 en 1887. Het paleis was ontworpen door de architect Camillo Pistrucci in opdracht van Prins Massimiliano Massimo. Later werd het paleis door de Italiaanse overheid overgenomen om er het ‘Museo Nazionale Romano: Palazzo Massimo al Terme’ van te maken. Tegenwoordig kunnen bezoekers van over de hele wereld genieten van een prachtige collectie oude kunstwerken en artefacten uit het rijke verleden van Rome.

Meer Museo Nazionale Romano

5. Galleria Colonna

palazzo colonna museum romePalazzo Colonna, onopvallend museum Rome
Galleria RomeSchitterende decoraties in Galleria Colonna

De Galleria Colonna is gevestigd in het Palazzo Colonna, een historisch paleis in Rome. Het paleis werd over de loop van diverse eeuwen gebouwd en uitgebreid. De oudste delen dateren terug tot de 14e eeuw. Het oorspronkelijke deel van het paleis, oftewel de Galleria Colonna, werd gebouwd in de 14e eeuw in opdracht van de Colonna-familie. In de Galleria Colonna vindt u een rijke verzameling kunstwerken, welke tot de dag van vandaag nog steeds eigendom is van de Colonna-familie. Het paleis is echter alleen op zaterdagochtend te bezoeken (tickets reserveren).

 • Adres: Via della Pilotta 17, Rome
 • Openingstijden: Alleen op zaterdag van 9:15 – 13:15 uur
 • Tickets: Tickets Galleria Colonna, vanaf € 15 (tickets reserveren)

Meer Galleria Colonna

6. Galleria Doria Pamphilj

Galleria RomaDe indrukwekkende galerieën van Doria Pamphilj
Musea in RomeSchilderijen in museum Galleria Doria Pamphilj

De Galleria Doria Pamphilj bevindt zich in het Palazzo Doria Pamphilj, een prachtig paleis gevestigd Rome. Het paleis werd gebouwd in de 16e eeuw en is sindsdien diverse malen verbouwd met verschillende architectonische toevoegingen en uitbreidingen. Het Palazzo Doria Pamphilj werd oorspronkelijk gebouwd als een privéwoning voor de familie Doria uit Genua. In de 17e eeuw werd de familie Pamphilj eigenaar van het paleis en werd hun naam aan de oorspronkelijke naam toegevoegd. In de Galleria Doria Pamphilj vindt u een uitgebreide kunstcollectie, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en kunstwerken. Deze collectie werd verzameld door de Pamphilj-familie over meerdere generaties. U vindt er werken van beroemde kunstenaars als Caravaggio, Raphael en Velázquez.

 • Adres: Via del Corso 305, Rome
 • Tickets: Tickets Galleria Doria Pamphilj, vanaf € 17 (tickets reserveren)

Meer Galleria Doria Pamphilj

7. Villa Giulia: Nationaal Etruskisch Museum

De Villa Giulia, tegenwoordig beter bekend als het Nationaal Etruskisch Museum, werd gebouwd tussen 1551 en 1553 in opdracht van paus Julius III. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als zomerpaleis voor de paus en werd ontworpen door de architect Giacomo Barozzi da Vignola. De villa is genoemd naar paus Julius III. Zijn geboortenaam voordat hij paus werd was namelijk Giulio de' Medici. Het gebouw heeft een elegant Renaissancestijl en is gevestigd net buiten de oude stadsmuren van Rome, grenzend aan het park Villa Borghese. In de 19e eeuw werd de villa omgebouwd tot het Nationaal Etruskisch Museum. Het museum herbergt een uitgebreide collectie artefacten en kunstwerken uit de Etruskische beschaving. Je kunt er als bezoeker heel veel leren over de cultuur en geschiedenis van de Etrusken.

Nationaal Etruskisch Museum RomeNationaal Etruskisch Museum in Villa Giulia
Palazzo BarberiniDe entree van het Palazzo Barberini museum Rome

8. Palazzo Barberini

Het Palazzo Barberini werd gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de Barberini-familie. Het paleis werd ontworpen door de architecten Carlo Maderno en Francesco Borromini en later ook door Gian Lorenzo Bernini. Het paleis werd gebouwd als woning voor de Barberini-familie, een invloedrijke familie in de pauselijke en politieke kringen van die tijd. Het Palazzo Barberini staat bekend om de prachtige architectuur in de barokstijl met een adembenemende binnenkant. Tegenwoordig huisvest het paleis de Galleria Nazionale d'Arte Antica. Het gaat om een nationale kunstgalerij waar je een uitgebreide collectie schilderijen en kunstwerken kunt bewonderen, waaronder werken van beroemde kunstenaars als Raphael en Caravaggio.

 • Adres: Via delle Quattro Fontane 13, Roma
 • Tickets: Tickets Palazzo Barberini, vanaf € 14 (tickets reserveren)

Meer Palazzo Barberini

9. Museo Nazionale Romano: Thermen van Diocleziano

museum romeDe kloosteromloop van het museum 'Terme di Diocleziano'
thermen van DioclezianoMuseum in de thermen van Diocleziano

Een andere vestiging van het Museo Nazionale Romano is gevestigd in de voormalige Thermen van Diocletianus in Rome. Deze thermen werden gebouwd in de 3e eeuw na Christus onder leiding van keizer Diocletianus. Het ging om één van de grootste openbare badhuizen in Rome en de thermen werden gebruikt voor baden, sport en voor ontspanning. Het Nationaal Romeins Museum en bevindt zich in de voormalige ruimtes van de thermen. In het museum vind je een uitgebreide collectie antieke kunst en artefacten uit het oude Rome zoals diverse standbeelden en mozaïeken.

Meer Museo Nazionale Romano

10. Galleria Nazionale d'Arte Moderna

De Galleria Nazionale d'Arte Moderna, oftewel het Nationaal Museum van Moderne Kunst, bevindt zich in het Palazzo delle Belle Arti. Het gaat om een mooi paleis dat gebouwd werd in de late 19e eeuw. De galerij opende zijn deuren als een kunstgalerij in 1911. Het Palazzo delle Belle Arti werd ontworpen door de architect Cesare Bazzani en de bouw is in 1883 gestart. Het werd oorspronkelijk gebouwd als tentoonstellingsruimte voor internationale kunsttentoonstellingen en als een plek voor kunstopleidingen. Het museum zelf, de Galleria Nazionale d'Arte Moderna, huisvest een unieke collectie moderne kunstwerken. Je kunt er terecht om kunst te bewonderen variërend van de 19e tot de 20e eeuw.

 

11. Museum van de Keizerfora

markten van Trajanushet museum ligt in de markten van Trajanus
Mercati di Traiano RomeHet museum van de Keizerfora in Mercati di Traiano

Het Museo dei Fori Imperiali wordt ook wel het Museum van de Keizerfora genoemd. Het museum is gehuisvest in het Mercati di Traiano-complex in Rome. Dit museum werd geopend in 2007, maar het complex zelf dateert uit het oude verleden van Rome. De Mercati di Traiano, ofwel de Markten van Trajanus, werden gebouwd toen keizer Trajanus aan de macht was, ergens tussen 107 en 110 na Christus. Dit complex heeft als een soort winkelcentrum en administratief centrum gediend en het pand bestond uit een reeks gebouwen met winkels en kantoren. Het Museo dei Fori Imperiali is ontworpen om bezoekers meer te leren over de geschiedenis van de welbekende keizers van Rome tijdens het Romeinse Rijk. Het museum herbergt diverse artefacten en kunstwerken die je kunt bewonderen. Zo kom je alles over de oude cultuur, kunst en geschiedenis van Rome te weten.

 • Adres: Via IV November, 94, Rome (Vlakbij Piazza Venezia)
 • Tickets: Tickets Museum van de Keizerfora, vanaf € 14,50 (tickets reserveren)

Meer Museum van de Keizerfora

12. Villa Farnesina

Villa Farnesina is een prachtig paleis in Renaissancestijl. Het paleis werd gebouwd tussen 1506 en 1511 in opdracht van de welvarende koopman Agostino Chigi. De architect, Baldassare Peruzzi, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de villa, Peruzzi was een bekende architect en kunstenaar uit die tijd. De villa staat bekend om zijn elegante en klassieke uitstraling, met name vanwege de fresco's die zijn gemaakt door beroemde kunstenaars als Rafaël. Je kunt deze fresco's op de binnenmuren en plafonds van de villa bewonderen en als het ware een verhaal lezen over de oude tijd.

Villa FarnesinaVilla Farnesina
Centrale Montemartini RomaMuseum op een bijzondere lokatie: Centrale Montemartini

13. Centrale Montemartini

De Centrale Montemartini is een unieke museumlocatie in Rome, gebouwd in een voormalige elektriciteitscentrale. De centrale werd gebouwd in 1912 door de Italiaanse ingenieur Giovanni Montemartini. De Centrale Montemartini werd oorspronkelijk gebruikt als een thermische elektriciteitscentrale die elektriciteit opwekte voor de stad Rome, maar na vele jaren gebruik werd de centrale buiten werking gesteld. In de jaren 1990 werd het pand omgebouwd tot een museumruimte. Je kunt in het museum tegenwoordig een deel van de collectie van de Capitolijnse Musea vinden met tal van oude beeldhouwwerken.

 

14. Museo dell'Ara Pacis

Ara PacisHet museumgebouw van Ara Pacis in Rome
Ara Pacis RomeAra Pacis Augustae, oftewel de vredestempel

Het Museo dell'Ara Pacis, ook wel het Museum van de Ara Pacis Augustae genoemd, is gebouwd in 2006 en ontworpen door de beroemde architect Richard Meier. Het doel van dit museum was om de Ara Pacis te huisvesten en te beschermen tegen diverse weersinvloeden en andere gevaren van buitenaf. De Ara Pacis Augustae, of het Altaar van de Augustusvrede, is een belangrijk historisch en artistiek monument uit de oude tijden van Rome. Het ‘Altaar van de Vrede’ werd gebouwd tussen 13 en 9 voor Christus ter ere van de vrede die keizer Augustus had gebracht na conflict-periode. Het altaar is voorzien van reliëfs van mythologische en historische beelden.

Meer Ara Pacis

15. MAXXI - Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo

MAXXI - Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo wordt ook wel het Nationaal Museum van de 21e-eeuwse Kunst genoemd. Het pand opende voor het publiek in 2010 en is ontworpen door de beroemde architecte Zaha Hadid. Het MAXXI is een modern kunstmuseum waar u hedendaagse kunst en architectuur kunt bewonderen. Het pand kan als een meesterwerk beschouwd worden. Het heeft namelijk een innovatief ontwerp en het is verdeeld in twee secties: MAXXI Arte, dat zich richt op moderne kunst, en MAXXI Architettura, dat zich richt op architectuur.

Nog meer musea in Rome

rome museum tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."