Rome / Bezienswaardigheden / Trastevere

De wijk Trastevere in Rome

De gezelligste volkswijk van Rome bezoeken

Trastevere Rome

Aan de andere kant van de Tiber ligt de gezelligste en schilderachtige volkswijk van Rome. De ideale wijk om te dwalen in het doolhof van smalle straatjes en pittoreske huisjes. 's Avonds de meest bruisende wijk van Rome.

Praktische info Trastevere

Metro Trastevere ligt niet gunstig met de metro. U kunt hier het beste met de bus komen, bijvoorbeeld met lijn 116.
Leuk Een bijzondere manier om Rome en met name Trastevere te ontdekken is op deze 4 uur durende culinaire wandeltocht, waarbij u start op Campo de' Fiori en via diverse culinaire stops eindigt in Trastevere.

De volkswijk Trastevere in Rome

Aan de andere zijde van de rivier de Tiber, zuidelijk van het Vaticaan, ligt de schilderachtige wijk Trastevere. De naam Trastevere en is afgeleid uit het Latijn, trans Tiberim, de ‘aan de andere zijde van de Tiber’. In deze oude volkswijk met smalle steegjes en middeleeuws huisjes is het met name ’s avonds (en mede door de vele toeristen) een levendige bedoeling met de vele restaurants, trattoria’s en pizzeria’s. Bezoek de échte Italiaanse wijk van Rome om heerlijk rond te dwalen of ontspan op een van de vele terrassen.

Al in de tijd van keizer Augustus was Trastevere een van de 14 stadswijken, waarbij deze wijk ook ommuurd was. Diverse belangrijke Romeinen plaatsten villa’s in deze wijk, zoals Julius Caesar. Het charmante karakter van de wijk met een doolhof van vele nauwe en slingerende straatjes is ontstaan in de middeleeuwen.

TrastevereDe volkswijk Trastevere
Trastevere wijk in RomeDe uitgaanswijk van Rome

Bezienswaardigheden in Trastevere

De belangrijkste bezienswaardigheid van de wijk is eigenlijk de Italiaanse sfeer die u ervaart in de oude volkswijk. Dwaal heerlijk rond door de smalle straatjes en geniet van de vele authentieke details. Een aantal bijzondere bezienswaardigheden zijn:

  • Piazzi di Santa Maria in Trastevere is het kloppende hart van de wijk. Dit plein met de gelijknamige kerk en een fontein is een ontmoetingsplaats voor de trasteverini. ’s Avonds is het gebied rond dit plein dé uitgaanswijk van Rome.
  • De Basiliek van Santa Maria in Trastevere: Deze basiliek is de oudste Mariakerk van Rome en de trekpleister van de wijk. De basiliek heeft na diverse restauraties nog steeds een middeleeuws karakter, mede vanwege de vele authentieke mozaïeken.
Piazzi di Santa Maria in TrasteverePiazzi di Santa Maria in Trastevere
Basiliek van Santa Maria in TrastevereBasiliek van Santa Maria in Trastevere
  • Bij de Porta Portese is elke zondagochtend tot 14:00 uur de populairste vlooienmarkt van Rome (rond de straten Via Portuense en Via Ippolito Nievo). U vindt hier alles van antiek tot kleding.
  • Villa Farnesina: Een prachtig 16e eeuws landhuis met werken van Rafaël en Peruzzi omgeven door symmetrische tuinen. Van buiten oogt het landhuis vrij sober, van binnen schitterende versierd in Renaissance-stijl. De villa is een van de nog niet toeristische pareltjes van Rome. Adres: Via della Lungara 230. De villa is open voor het publiek van maandag t/m zaterdag van 9 tot 14 uur en elke tweede zondag van de maand, entree 9 euro. Meer info.
Vlooienmarkt bij Porta PorteseVlooienmarkt bij Porta Portese
Villa FarnesinaVilla Farnesina
  • De Basiliek van Santa Cecilia in Trastevere: De andere basiliek, opgedragen aan Sint-Cecilia, de patrones van de muziek, is een van de oudste kerken van Rome. U treft er 13e eeuwse fresco’s van Pietro Cavallini.
  • De Colle de Gianicolo: Deze heuvel ligt naast de wijk Trastevere en wanneer u energie en tijd over heeft is de pittige wandeling heuvelop de moeite waard voor een schitterend uitzicht over Rome. Zo komt u aan de voet van de heuvel de Fontana dell’Acqua Paola tegen; deze mooie fontein speelde een belangrijke rol in de film ‘La Grande Bellezza’. Bovenop de heuvel komt u uit bij een park met het ruiterstandbeeld van vrijheidstrijder Giuseppe Garibaldi, waar dagelijks om 12 uur een kanonschot wordt gelost. U kunt de heuvel daarna aan de andere kant afdalen, waarbij u richting het Vaticaan wandelt.
Basiliek van Santa Cecilia in TrastevereBasiliek van Santa Cecilia in Trastevere
Standbeeld Giuseppe GaribaldiStandbeeld Giuseppe Garibaldi

Video: Trastevere bezoeken

 


Waar ligt de wijk Trastevere in Rome?

Rome bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 258 reviews
3 mei 2021 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome dankzij det leuke tips over de activiteiten en bezienswaardigheden van Rome."