Rome / Bezienswaardigheden / Spaanse Trappen

Spaanse Trappen Rome

De beroemde trappen aan de Piazza di Spagna

Spaanse Trappen Rome

Op het plein Piazza di Spagna ligt de 'Scalinata della Trinità dei Monti', beter bekend als de Spaanse Trappen van Rome.

Info Spaanse Trappen bezoeken

Adres Piazza di Spagna Roma
Metro Halte Spagna (Lijn A)

De Spaanse Trappen van Rome

De ‘Spaanse trappen’ in Rome, gebouwd in Rococo-stijl tussen 1723 en 1726, zijn de trappen die lopen van het plein Piazza di Spagna richting de Franse kloosterkerk Trinita dei Monti (gebouwd tussen 1502 – 1587). De trappen bestaan uit 135 treden en drie verschillende terrassen, verwijzend naar de Heilige drie-eenheid (de Trinità). Bovenaan de trappen bij de Egyptische obelisk, en onder het genot van een drukke toeristenmassa, heeft u een schitterend uitzicht. De naamgeving is misschien wat verwarrend, aangezien de trappen werden gebouwd in opdracht van de Fransen (Lodewijk XII). In de 17e eeuws stond op het plein onderaan de trappen, ‘Piazza di Spagna’, de Spaanse ambassade, vandaar toch de naam ‘Spaanse trappen’. De officiële naamgeving is dan ook niet Spaanse trappen, maar Scalinata della Trinità dei Monti.

Spaanse Trappen RomeDe Spaanse Trappen in Rome
Piazza di Spagna Spaanse TrappenDe fontein Fontana della Barcaccia op Piazza di Spagna ('Place d’Espagne')

Fontein: Fontana della Barcaccia

Op deze Piazza di Spagna staat tevens een fontein van Pietro Bernini (de vader van de bekende Gian Lorenzo Bernini), genaamd ‘Fontana della Barcaccia’. Dit betekent letterlijk ‘Fontein van de lelijke schuit’. Dit verwijst niet naar de lelijkheid van het standbeeld, maar naar het verhaal dat de rivier de Tiber in 1598 buiten zijn oever trad en bij deze ernstige overstroming het lelijke bootje op deze plek strandde. Dit was de inspiratie voor Bernini. In 2015 kwam deze fontein helaas in het nieuws door vernielingen van Feyenoord-supporters. Zij waren echter niet de oorzaak van de zielige waterstralen van de fontein; deze worden veroorzaakt door een gebrek aan waterdruk van het aanvoerende aquaduct. Als het aan de Fransen had gelegen had er bij de trappen ook een groot standbeeld van de Franse koning Lodewijk XII gestaan. De toenmalige paus stond dit echter niet toe, waardoor de bouw enige vertraging opliep. Tegenwoordig is het gebied rondom Piazza di Spagna een luxueus winkelgebied met als hoogtepunt de straat Via Condotti.

Bloemen op de Spaanse Trappen

Eind april, wanneer de verjaardag van Rome gevierd wordt, zijn de Spaanse trappen omgetoverd in een bloemenzee van azaleas. Maar ook in de lente en op 8 december (Onbevlekte ontvangenis van Maria) is het Mariabeeld onderaan de Spaanse trappen ondergedompeld in bloemen. Op deze dag bezoekt de paus traditioneel de Spaanse trappen. U kunt de kerk Trinita dei Monti bovenaan de trappen gratis bezoeken. Hier treft u o.a. een aantal imposante muurschilderingen, zoals de kruisafneming van Volterra.


Waar liggen de Spaanse trappen?

De Spaanse trappen eindigen bovenop de Pincio-heuvel. Vanaf hier bent u dichtbij het park Villa Borghese (met de Galleria Borghese), het 16e eeuwse Villa Medici. Verder ligt vlakbij de trappen het Romantische museum, en tevens sterfhuis, van John Keats (Engelse dichter).

piazza di spagna rome
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."