Rome / Bezienswaardigheden / Domus Romane

Domus Romane in Palazzo Valentini

Een Virtual Reality tour door een Romeins woonhuis

Domus RomaneRome

Onder het Palazzo Valentini ligt een verborgen parel, namelijk de resten van twee Romeinse huizen inclusief baden. Tijdens een augmented reality tour komen de opgravingen tot leven met animaties en virtuele reconstructies.

Praktische info Domus Romane bezoeken

Adres Via Foro Traiano 85, Rome (tegenover de enorme zuil van Trajanus)
Metro Lijn B naar Colosseo, daarna nog 10 minuten lopen
Tours Let op: Vanwege de veiligheid is er maar beperkt toegang in kleine groepen. Het is daarom zeer sterk aanbevolen te reserveren (zeker in het hoogseizoen). U betaalt voor de reservering wel een kleine toeslag, maar daarmee heeft u wel garantie op een bezoek. Reserveren kunt u eenvoudig doen via deze website.
Openingstijden Vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur
Overig Grote tassen en rugzakken zijn niet toegestaan tijdens de tour

Een virtual reality tour door Domus Romane

Het 16e eeuws Palazzo Valentini heeft verschillende functies gehad in het verleden en is vernoemd naar de bankier en consul-generaal Vincenzo Valentini die het pand in 1827 kocht. Sinds 1873 huisvest het paleis de zetel van de provincie Rome. Dit is echter geen reden om het pand te bezoeken. De reden voor uw bezoek is de verborgen parel die in 2005 per toeval zeven meter onder het Palazzo Valentini werd gevonden; bijna 1900 m2 goed bewaarde overblijfselen van een voormalig Romeins privé-badhuis en twee woningen (‘Domus Romane’) van machtige families uit de keizertijd, welke prachtig met mozaïeken, marmer en muurdecoraties versierd waren.

Domus Romane in Palazzo Valentini

Na jaren van restauratie door kunsthistorici en archeologen is de vindplaats nu opengesteld voor publiek, en wel op een hele bijzondere manier. U kunt niet alleen de restanten van het complex zien onder een glazen vloer, maar tijdens een Engelstalige augmented reality tour komen de opgravingen tot leven met o.a. computeranimaties en virtuele reconstructies. U maakt een anderhalf uur durende virtuele rondleiding langs de kamers, muren en baden, waarbij u zich even waant in het oude Rome. Op het einde van de tour krijgt u ook meer informatie over de zuil van Trajanus die tegenover het Palazzo Valentini staat en waar u een goed fotomoment zult hebben.

Deze ‘Domus Romane’ is zowel voor jong als oud interessant, zeker ook omdat het maar in kleine groepen te bezoeken is en u daarmee even ontsnapt aan het massatoerisme van Rome. Het is wel sterk aan te raden vooraf uw rondleiding te reserveren voor deze relatief nieuwe, maar toch oude bezienswaardigheid.

Tip: Smaakt de virtual reality tour naar meer? Bezoek dan ook Domus Aurea, Nero's 'Gouden Huis', waarbij u zelfs met een VR-bril terug in de tijd reist.


Video: Domus Romane

 


Waar ligt Palazzo Valentini in Rome?

Palazzo Valentini ligt naast het forum van Trajanus, welke ligt bij Piazza Venezia; het plein bekend van het opvallende Monument Vittoria Emanuele.

Domus Romane tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."

Partner of: Things to do in Reykjavik and Dubai