Rome / Omgeving / Castel Gandolfo

Castel Gandolfo - Zomervilla paus

Het stadje met het pauselijke buitenverblijf bezoeken

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo is een klein stadje 25 km ten zuidoosten van Rome en bekend vanwege het gelijknamige pauselijke zomerverblijf (‘Apostolisch Paleis van Castel Gandolfo’).

Info & Tickets Castel Gandolfo bezoeken

Vervoer Vanuit Rome is Castel Gandolfo makkelijk te bereiken per trein (boek uw treintickets via Trenitalia.com). Vanaf het centrale station Termini neemt u de trein naar ‘Albano Laziale’, waar u na 40 minuten kunt uitstappen bij station ‘Castel Gandolfo’. Vanaf het treinstation moet u vervolgens 15 minuten lopen richting Piazza della Liberta (dit is wel een steile wandeling bergop). Het is ook mogelijk om deze dagtocht te boeken vanuit Rome.
Tickets Let op: U kunt de zomerresidentie Villa Castel Gandolfo alleen bezoeken met een tour met audiogids, welke is aanbevolen om vooraf te reserveren. U heeft hierbij de keuze uit twee soorten Castel Gandolfo tickets:

Tickets reserveren

Zomerresidentie 'Castel Gandolfo'

Op slechts 25 kilometer ten zuidoosten van Rome en makkelijk te bereiken met de trein ligt het kleine stadje Castel Gandolfo. Het stadje met ruim 8000 inwoners, welke gelegen is op de groene Albaanse Heuvels, is vooral bekend vanwege de pauselijke zomerresidentie. Het paleis is een zogenaamde exclave van Vaticaanstad. Het villacomplex bevat het Apostolisch Paleis, de Villa Cybo, de Villa Barberini en zelfs een kleine boerderij.

Het Vaticaan verwierf het kasteel Castel Gandolfo in 1596, als betaling van een schuld van de familie Savelli. Het paleis werd vervolgens gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van paus Urbanus VIII en werd ontworpen door de architect Carlo Maderno. Sindsdien werd de villa door de meeste pausen gebruikt als zomerresidentie of buitenverblijf en heeft schitterend uitzicht op het meer Lago Albano (een vulkanisch kratermeer).

Castel GandolfoDe zomerresidentie van de Paus
zomerverblijf pausDe entree van buitenverblijf Castel Gandolfo

Barberini-tuinen

Volgens onderzoek van archeologen ligt Castel Gandolfo precies op de plek waar vroeger ‘Alba Longa’ lag. Dit was een stad in het oude Latium, welke dikwijls in gevecht was met Rome. Zo zijn in de Barberini-tuinen van het pauselijke zomerverblijf nog resten te vinden van een villa van de Romeinse keizer Domitianus. Deze tuinen van 30 hectare zijn nu een plek om heerlijk te wandelen tussen de fonteinen en beelden, te genieten in de groene omgeving of bewonder het schitterende uitzicht over het meer vanaf het terras.

Villa Castel GandolfoTuinen van het pauselijke zomerpaleis (Bron foto: ©Vatican)
castel gandolfo ticketsInterieur van Villa Castel Gandolfo bezoeken (Bron foto: ©Vatican)

Pauselijk buitenverblijf bezoeken? - Tours & Tickets

Sinds een paar jaar heeft Paus Franciscus (hij maakt zelf nooit gebruik van het zomerpaleis) de villa en de tuinen van Castel Gandolfo opengesteld voor publiek. Het pauselijke paleis is nu een museum en u kunt rondleidingen volgen door het paleis (o.a. de appartementen, de pauselijke portrettengalerij en zelfs de privé-slaapkamer), de aangrenzende tuinen en verschillende pausmobielen bewonderen. Het is een unieke kans om het zomerpaleis te bezoeken, want bij een volgende paus is het afwachten of Castel Gandolfo toegankelijk blijft voor publiek. Let op: Het is alleen mogelijk om het paleis te bezoeken nadat u tickets voor de rondleiding gereserveerd heeft.


Waar ligt Villa Castel Gandolfo in Italië?

Castel Gandolfo is een stadje gelegen in Italië, in de regio Lazio. Het bevindt zich ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Rome. Castel Gandolfo ligt aan de oever van het Albano-meer, in de Alban Hills (Colli Albani), een vulkanisch gebied ten zuidoosten van Rome. Het stadje staat vooral bekend als de locatie van de zomerverblijven van de paus, waaronder het Apostolisch Paleis van Castel Gandolfo. Het was traditioneel de zomerresidentie van de pausen en is omgeven door prachtige tuinen. De stad heeft ook een historisch centrum met smalle straatjes, pleinen en prachtige uitzichten over het Albano-meer. Castel Gandolfo is gemakkelijk te bereiken vanuit Rome met de trein of de auto.

castel gandolfo tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
6 februari 2024 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij de leuke tips over activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."