Rome / Bezienswaardigheden / Domus Aurea

Domus Aurea Rome

Tips en tickets ‘Gouden Huis’ van keizer Nero

Domus Aurea

Domus Aurea is het 'Gouden Huis' van keizer Nero in Rome. Na een grote brand in 64 na Chr. liet Nero dit indrukwekkende paleizencomplex bouwen, welke u tegenwoordig met een VR-tour kunt bezoeken.

Info & Tickets Domus Aurea bezoeken

Adres Viale Domus Aurea in het Parco Oppio
Metro Halte Colosseo
Tickets Het bezoeken van Domus Aurea is alleen mogelijk in kleine groepen onder leiding van een gids. Reserveren van deze VR-tours is noodzakelijk en kunt u doen via deze website. Het is ook mogelijk een iets goedkopere rondleiding te boeken zonder VR-tour (meer info).
Openingstijden Tours (Engelstalig) alleen op vrijdag, zaterdag en zondag

Nero’s Gouden Huis

Na een grote brand in Rome in 64 na Christus liet keizer Nero het enorme paleizencomplex Domus Aurea (‘Gouden Huis’) in Rome bouwen. Er gaan zelfs geruchten dat Nero deze brand zelf aangestoken zou hebben om ruimte te creëren voor zijn paleis. Het complex van 80 hectare en meer dan 150 ruimtes was destijds met veel marmer, ivoor en muren van bladgoud het meest opvallendste en duurste paleis van Rome. Vanaf het Forum Romanum had het paleis een indrukwekkende ingang met een zuilengalerij en destijds een 35 meter hoog standbeeld van Nero zelf.

Domus AureaRomeinse schilderingen in Nero's Gouden Huis
Domus Aurea RomeMet een VR-bril ga je terug in de geschiedenis

Nero pleegde in 68 na Christus zelfmoord, waardoor hij de voltooiing van het paleis nooit heeft mogen meemaken. Zijn latere opvolger Otho zorgde voor de verdere voltooiing. Aangezien Nero als keizer niet bepaald geliefd was onder het volk, hebben latere keizers Domus Aurea weer deels afgebroken om de herinneringen aan Nero te wissen en er andere gebouwen bovenop gebouwd, zoals de Thermen van Trajanus. Rondom het paleis lagen grote tuinen en een aangelegd meer; in dit meer is later het Colosseum gebouwd.

Rond de 15e eeuw werd weer gezocht naar oude kunstwerken, waarbij o.a. de bekende Laocoöngroep werd gevonden die nu te vinden is in de Vaticaanse musea. Domus Aurea kon jarenlang vanwege de veiligheid niet bezocht worden, maar sinds 2014 is een deel van de ruimtes en fresco’s weer te bezichtigen.

Domus Aurea bezoeken?

Het bezoeken van Domus Aurea is alleen mogelijk in kleine groepen onder leiding van een gids. Het gaafste aan deze rondleiding is dat u met een VR-bril te zien krijgt hoe het paleis van Nero er vroeger uitgezien moet hebben. De rondleiding is alleen mogelijk in het weekend, omdat doordeweeks nog volop gewerkt wordt aan de restauratie van Domus Aurea. Online reserveren is vereist en doet u eenvoudig via deze website.

Domus Aurea
Domus Aurea, Nero's gouden huis in Rome

Video: Domus Aurea

 


Waar ligt Domus Aurea in Rome?

Rome bezienswaardigheden Pantheon
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.28%) 14 reviews
18 maart 2023 : "Wij hadden een geslaagde stedentrip in Rome Italië dankzij det leuke tips over de activiteiten, dingen om te doen en bezienswaardigheden van Rome en Vaticaanstad."